2016. november 2., szerda

Megjelent a délvidéki tömegsírok műholdas adatbázisa

Hajnal: A kiadvány lehetővé teszi az emlékhelyek megjelölését

Megjelent a délvidéki tömegsírok műholdas adatbázisa
Megemlékezők az ártatlanul kivégzettek tömegsírjánál a Zentai úti temető 44-es parcelláján
Megjelent az 1944–45-ös ártatlan magyar áldozatok tömegsírjainak műholdas, számítógépes globális helymeghatározását, GPS-koordinátáit tartalmazó kiadvány, amely helytörténeti adatokat is közöl.
Az MNT megbízásából a VMMI koordinálta azt a hosszú évek óta zajló munkát, amelynek eredményeként idén halottak napjára megjelent az a kiadvány, amely tényeket, számadatokat és GPS-koordinátákat tartalmaz a tömegsírok pontos helyéről – nyilatkozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Vajdaság Mának. A kötetben az a fájdalom, tragédia fogalmazódik meg egy-egy lapon, amely a vérengzések napjaihoz kötődik, a délvidéki magyarság nagy tragédiájához – mondta.
Ezek az adatok azokat a tömegsírokat tárják fel, ahol ártatlan áldozatok nyugszanak, akiknek pontos létszámát ma sem ismerjük, sem azt, hogy ki mindenki van ott, ugyanakkor az emlékezet megőrizte ezeket a helyeket – nyilatkozta Hajnal. Az intézet munkatársai az idén ellátogattak minden olyan helyre, amelyről adatot tudtak begyűjteni, és mindenütt találtak olyan embereket, akik emlékezetükben megőrizték a kivégzések pontos helyét. A helyszínről fénykép készült és begyűjtöttek minden olyan alapvető adatot, amelyek alapján szeretnénk, hogy a jövőben minden közösség felvállalja a feladatot, hogy évente legalább egyszer megemlékezzen ezekről az áldozatokról – mondta a nemzeti tanács elnöke. Ez az útmutató segít majd abban, hogy a települések emléktáblát, keresztet, rövid feliratot tudjanak elhelyezni, hogy a koszorúzás nemcsak most, hanem a jövő nemzedék számára is útmutató legyen az emlékezet őrzésére – hangsúlyozta.
A VMMI honlapján is megtalálhatóak az ártatlan áldozatokról szóló adatok, ami jelszóval védett, a kutatók számára elérhető. Nem szeretnénk, hogy olyan nevek kerüljenek fel, akik nem áldozatai ennek az időszaknak és sokan hiányoznak is a listáról – nyilatkozta az MNT elnöke, aki kiemelte a Szerb-Magyar Akadémiai Vegyes Bizottság meghatározó munkáját ezen a területen. A következő hónapok a párbeszédről, konferenciákról, megjelenő könyvekről és az elvégzett munka számadásáról fognak szólni, valamint az oral history és levéltári kutatások nyilvánosság elé tárásáról – tette hozzá Hajnal Jenő, kiemelve a decemberre tervezett nagyszabású szakmai tanácskozást.
A most megjelent kiadvány tartalmazza az áldozatok becsült számát, egyrészt biográfiai adatok és források alapján meghatározza azt, hogy feltételezések szerint hány áldozat van egy-egy tömegsírban, illetve a helyszín megjelölését, ahogyan azt az emlékezet megőrizte – ismertette a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Hozzátette: A koordináták pontosan megjelölik azokat a helyszíneket, amelyek 72 év után már a békességet és a nyugalmat kell, hogy megadják mindazoknak, akik ott nyugszanak. „Felmerült az újratemetés lehetősége is, én azt hiszem, annyit szenvedtek ezek az emberek, hogy a jövőnek a megbékélésről, az emlékek megőrzéséről kell szólnia, a hamvakat pedig hagyjuk ott, ahová a 72 évvel ezelőtti események tették őket” – mondta Hajnal Jenő Szabadkán a Zentai úti temetőben megtartott megemlékezést követően újságírói kérdésre válaszolva.
A közösségi emlékezet életben tartásával és tanításával kapcsolatban elmondta: alapvető feladat az új tankönyvek esetében a figyelem felhívása ezekre az eseményekre, akár külön kézikönyv formájában egészítik ki a tankönyveket, akár a történelemkönyvek részeként pótolják a kimaradt fejezeteket.
Basity Gréta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése