2017. április 4., kedd

A vajdasági magyar pártok elemezték a szerbiai elnökválasztás eredményeit

Pásztor rendkívül büszke, a Magyar Mozgalom a zentai polgármester lemondását követeli


„A VMSZ a 2016-os köztársasági választásokon elért eredményéhez viszonyítva akkori támogatóinak a felét sem tudta megszólítani, a tartományi választásokon kapott akkori szavazatainak pedig legalább az egyharmadát veszítette el, azaz 30.000 alá csökkent a párt által meggyőzhető emberek száma.”


A vmsz.org.rs elemzés helyett a pártelnök értékelését közli:
„Pásztor István az elnökválasztás éjszakáján értékelte az eredményeket. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bízik abban, hogy Aleksandar Vučić győzelmével tovább javul a vajdasági magyarok helyzete. A Pannon Televízió stúdiójában Pásztor István elmondta, Aleksandar Vučić győzelme az elnökválasztáson a bizonyíték arra, hogy a vajdasági magyarok helyes döntéseket tudnak hozni. A VMSZ elnöke hozzátette, a vajdasági magyarok számára előnyt jelent Aleksandar Vučić államfővé választása. „Előnyére válik a vajdasági magyar közösségnek is, mert a koalíciós szerződésben vállalt közös kötelezettségek megvalósítása szempontjából, úgy gondolom, hogy erősebbek leszünk és könnyebben tudjuk a célkitűzéseket megvalósítani.
Beigazolódott, hogy jól döntöttünk, és hogy a vajdasági magyarok racionális döntéseket tudnak hozni, és erre rendkívül büszke vagyok.”
A Magyar Mozgalom is értékelte a helyzetet:
1. A Saša Janković elnökjelöltre leadott szavazatok száma a magyarlakta területeket vizsgálva a legtöbb helyen meghaladta a Magyar Mozgalom-VMDK, és a jelöltet támogató más politikai szervezetek együttes eredményét, amelyet a 2016-os  választásokon értek el. Egyértelműen látható tehát, hogy a haladók, a szocialisták és a VMSZ által alkotott koalíciók támogatottsága az elmúlt egy év során ezeken a területeken csökkent.
2. A szavazóhelyi eredmények részletes elemzése alapján megállapítható, hogy a VMSZ a 2016-os köztársasági választásokon elért eredményéhez viszonyítva akkori támogatóinak a felét sem tudta megszólítani, a tartományi választásokon kapott akkori szavazatainak pedig legalább az egyharmadát veszítette el, azaz 30.000 alá csökkent a párt által meggyőzhető emberek száma. Tehát 2014 nyara óta, amikor  Pásztor István elkezdte politikai ámokfutását, legalább 45.000 magyar választópolgár fordult el a VMSZ-től – a különböző támogatásokból megvalósított tízmillió eurós nagyságrendű költekezések ellenére is.
3. Az elnökválasztáson leadott szavazataikkal a választópolgárok egyben a VMSZ által irányított önkormányzatok vezetőinek teljesítményéről is véleményt mondtak. Ebből pedig megállapítható, hogy a magyarkanizsai és topolyai magyar szavazók is tömegesen fordultak el a VMSZ-től, a zentai városvezetés pedig végérvényesen elveszítette a legitimitását, mivel a teljes hatalmi koalíció által támogatott jelölt mindössze 39%-ot kapott. Történt mindez a Magyar Nemzeti Tanács elnökének lakhelyén. Ezek után az egyetlen tisztességes megoldás az lenne, ha a polgármester lemondana, a hatalmi koalíció pedig kezdeményezné a képviselő-testület feloszlatását és új önkormányzati választások kiírását.
4. A Magyar Mozgalom hosszútávú politikai szövetségesként tekint a Saša Janković által elindított politikai mozgalomra, melynek legfontosabb célja a jogállamiság megteremtése –  aminek viszont elengedhetetlen előfeltétele a jelenlegi hatalom leváltása. Ennek a folyamatnak az elnökválasztás csupán az első lépése volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése