2017. április 13., csütörtök

Még nincs vége: a szerbiai elnökválasztás eredménye (elvileg) könnyedén érvényteleníthető! Ha...

a balanceA szerbiai elnökválasztás még nem fejeződött be. Az eredmény hivatalosan nem kiáltható ki mindaddig, amíg a köztársasági választási bizottság tagjainak többsége nem szavazza meg a végkimenetelt.
Mivel minden elnökjelölt tagjain keresztül képviselteti magát a választási bizottságban, a Szerb Haladó Pártnak (vagyis a Vučićnak) az összes szövetségessel-kiszolgálóval-talpnyalóval együtt (a VMSZ-t is beleértve) nincs többsége a Vučić győzelmének végleges kihirdetéséhez.
Ahhoz, hogy az önkényuralkodó elfoglalhassa az új pozícióját, meg kell vásárolnia valamelyik ellenzéki vezért (és ezáltal a választási bizottság ellenzéki tagját).
Ha a komplett ellenzék - az ideológiai különbségek ellenére - most az egyszer összefogna és kitartana azon álláspontja mellett, miszerint az elnökválasztás tisztességtelen körülmények között, súlyos csalásokkal "tarkítva" zajlott, és ebből kifolyólag nem ismerné el a választási eredményt, Vučić nem lehetne elnök.
Tehát a választási bizottságban Vučić(ék)nak egyelőre nincs többsége.
Abban az esetben, ha valamelyik ellenzéki fazon "eltöri a saját gerincét", Vučić(ék) előnybe kerülnek.
Feltételezhető, hogy az ellenzék nagyob része nem adja el magát.
Leggyengébb láncszemnek Šešelj és Čanak tűnnek. Ha ők (megvásárlásuk esetén) úgy döntenek, elismerik az elnökválasztás eredményét és gyákorlatilag legitimálják a választási csalást, minden eldől, a választási bizottságban Vučić(ék) túlsúlyba kerülnek.
Ha ez nem történik meg, a választási eredmény érvénytelenné válik. Abban az esetben a törvény értelmében meg kell ismételni a választást.
F. F.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése