2017. április 26., szerda

Egyesek Preševo-völgy elszakadását emlegetik, míg a VMSZ a Délvidék autonómiáját sem tartja fontosnak

vojvodina-srbija-sandzak-kosmet












Akadnak politikusok, akik a meglevő társadalmi körülményekből a maximumot szeretnék kihozni a népük számára, és sajnos olyanok is léteznek, akik a kínálkozó ziccerek ellenére a minimumra sem törekszenek, ha a nemzettársaik érdekeiről van szó (miközben a saját gazdagodásukért és jólétükért bárkit feláldoznának).
Mint ismeretes, a napokban Edi Rama albán miniszterelnök olyan kijelentést tett, hogy Albánia és Koszovó "uniót" alkothat. Ezután Hashim Thaçi koszovói elnök azt nyilatkozta, ha Brüsszel bezárja az ajtót Koszovó előtt, a térségben élő albánok egyesülhetnek és egyetlen közös államot ​hozhatnak létre.
Jonuz Musliu, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, aki egyúttal Bujanovac polgármestere is, kijelentette, hogy a dél-szerbiai albánok támogatják az albán nép teljes egyesítésének tervét. Álláspontja szerint ebből a projektumból a Preševo-völgyi (Bujanovac, Preševo, Medveđa) albánok semmiféleképpen sem maradhatnak ki.
Ezek a megnyilvánulások alaposan felborzolták a szerb közvélemény kedélyeit.
Lehet, hogy Musliu túllőtt a célon, túl sokat akar. Nem a mi dolgunk, hogy ezt megítéljük.
Ugyanakkor ennek a magatartásnak a szöges ellentétével is találkoztunk.

a musliu100
A Vajdasági Magyar Szövetség, amely frigyre lépett az uniófanatikussá átvedlett csetnikek pártjával, immár szóba sem hozza Délvidék autonómiájának esetleges kibővítését. Pedig a VMSZ elnöke, aki Vučićot "kedves Ácónak" szólítja, arra utalt, hogy ez a politikai románc az itteni magyarság érdekeit szolgálja.
Ahhoz képest jó ideje semmit sem hallottunk a tartomány, sem külön a délvidéki magyarság önrendelkezéséről. Az eddigi, a mostani és a leendő migrációs hullám által leginkább veszélyeztetett Észak-Bácska esetleges különleges státusát sem firtatja a VMSZ.
Az itteni magyarság ("legbanálisabbnak" minősíthető) kulturális autonómiája sem valósult meg, hiszen a Magyar Nemzeti Tanács gyakorlatilag VMSZ-es intézmény, ami önmagáért beszél.
Nem lenne túl nagy meglepetés, ha egy napon a VMSZ szőröstül-bőröstül beolvadna a Szerb Haladó Pártba.
A képen: Jonuz Musliu
K. P

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése