2017. április 1., szombat

Siker a restitúció folyamatában

A Szerbiai Vasutak mégsem adhatja el az impozáns belgrádi épületet


   
Tegnapi ítéletével a Közigazgatási Bíróság elvetette a vagyonjogi ügyészség és a Szerbiai Vasutak kereseti kérelmét, illetve megerősítette a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség végzését a belgrádi Belgrád Hotel visszaszolgáltatásáról az eredeti tulajdonosok leszármazottainak – derült ki a Vajdasági Rádió és Televízió összefoglalójából.

Az art déco stílusban épült impozáns épületben továbbra is szálloda működik majd
Az art déco stílusban épült impozáns épületben továbbra is szálloda működik majd

A Belgrád Hotelt Vladimir Đorđević, a ceri csata egyik hőse építtette és működtette a XX. század elejétől fogva. Đorđević az első világháborút követően a Gyáriparosok Egyesületének elnöke volt. A létesítményt 1948-ban államosították. Az art déco stílusban épült épületen azóta semmit nem változtattak, csupán néhány értékesebb festmény tűnt el a falairól. A hotel a Szerbiai Vasutak tulajdonát képezte. Bár a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség már 2013 elején döntött a hotel visszaszolgáltatásáról a tulajdonos leszármazottainak, a Vasutak azóta pereskedett. Tavaly bejelentették, hogy eladják a főváros központjában álló hotelt. A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség első végzését 2013 elején a Szerbiai Vasutak panasza nyomán a Pénzügyminisztérium megsemmisítette.
A Restitúciós Hálózat elnevezésű szervezet az igazságosság győzelmeként könyvelte el a Közigazgatási Bíróság döntését. A szervezet közleményében kifejtik, ez bizonyítja a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség munkájának szabályosságát és törvényességét. A közleményben megjegyzik: ijesztő, hogy a Szerbiai Vasutak mennyire hatalmas visszaélések elkövetésétől sem riadt vissza, és képes volt évekig megakadályozni, hogy az örökösök, azaz a jogos tulajdonosok, megkapják azt, ami megilleti őket.
– A Szerbiai Vasutak a keresetében azt állította, hogy a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség döntése miatt hatalmas veszteségek érik. Vajon miért nem tettek vagy tesznek említést Szerbia minden egyes polgárának és a köztársasági költségvetésnek a veszteségeiről, amit a Szerbiai Vasutak halmozott fel meggondolatlan, illetve korrupt magatartásával. A Hotel Belgrádot ismeretségi alapon térítésmentesen használhatta szinte bárki több évtizeden át, ez pedig több milliós veszteséget jelent az állam számára. Arról nem beszélve, hogy a hotel áramfogyasztását soha nem fizették. Ez a tétel a Szerbiai Vasutak összes tartozásának egy százalékát teszi ki. A Szerbiai Vasutak összes tartozását néhány nappal ezelőtt Szerbia adófizető polgárai törlesztették – áll a szervezet közleményében.
Az örökösök már korábban bejelentették, hogy a hotelt megtartják, és a jövőben is működtetni kívánják. Az alkalmazottak egyikét sem tervezik elbocsátani – mondták.
P. E. 
Magyar Szó, 2017. március 31. 4., vagy
2017. március 31. [14:44]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése