2017. április 4., kedd

Csak a vajdasági magyaroknál nem működött Orbán barátjának varázsa

Hiába vetette be magát Szijjártó Péter is Orbán Viktor belgrádi szövetségese mellett, a szerbiai magyarok nem feltétlenül szavaztak Aleksandar Vucicra. Így is simán nyerte azonban az elnökválasztást. Szekeres W. István (hvg.hu)
Részlet

A magyarok és az elnökválasztás
Bár a VMSZ Vucic hivatalos elnökjelöltsége első napján elköteleződött a miniszterelnök mellett, akinek kormányában a VMSZ koalíciós partner, a vajdasági magyarok nem feltétlenül szavaztak Vucicra. A nagyon kevés olyan település egyike például, ahol nem Vucic kapta a legtöbb szavazatot, éppen Zenta, ahol a magyar lakosság aránya kb. 80 százalékos.
Hogy akkor miként tud hatalomban maradni, ráadásul ennyire kiemelkedő eredményeket produkálva? Részben az alapos politikai ismeretek, részben a gátlástalan politikai viselkedés miatt. Ami az SNS tudatos politikai tevékenységét illeti, a párt alapvető üzemmódja, hogy csak saját szavazótáborának politizál, a társadalom bizonyos rétegeiről eleve lemondott. Az értelmiségnek például nem akar tetszeni, onnan nem vár szavazatokat. Így tehát az alaposan kigondolt és elmagyarázott gazdaságpolitikai program vagy az érték alapú politizálás helyett elég jelszavakat és ígéreteket kommunikálni. Jellemző Vucic jelszava a választás előtt: „Gyorsabb, erősebb, jobb Szerbia.” A párt kommunikációs varázslói előre tesztelik a célközönségen a várható intézkedések visszhangját, és a visszajelzések figyelembevételével finomhangolják a napi politikát. Hidegfejű, profi, még ha némileg cinikus hozzáállás is ez.
A gátlástalanság a média bekebelezésében, a demokratikus intézmények meggyengítésében, a civil szervezetek trükkös kijátszásában jelenik meg, például a kormányzó párt maga alapít „civil” szervezeteket, amelyek aztán a külföldi és a hazai támogatásokat is rendre elviszik a valódi civilek elől.
Ami pedig a választási nyomulást illeti, az még a kisebbik baj, hogy az egyenlőtlen pénzügyi háttér miatt a szerb kormánypárt óriásplakátjai, tévéreklámjai, Google hirdetései lenyomják az ellenzéki pártokéit. Mondjuk a gátlástalanság itt is megjelenik: a kampánycsend előtti utolsó napon nem kevesebb, mint hét szerb napilap teljes címlapját foglalta el Vucic (vizuálisan egyébként nem túl erős) kampányplakátja.

Vucic, az életmentő
A leendő államfő kommunikációs tanácsadói valamiért azt gondolják, jó ötlet, ha Vucic kamerák előtt viselkedik hősként. A nagy árvizek és havazások idején is pont arra járt, ahol bajba jutott embereket kellett menteni, (és hát véletlenül volt is ott kamera, ami végig vette az életmentést), a kampány során pedig egy élő közönség előtt felvett tévévitán került ebbe a helyzetbe: egy fiatalember rosszul lett a stúdióban, Vucic pedig azonnal intézkedett. A dolog apró szépséghibája, hogy ez a fiatalember feltűnően hasonlított egy statisztára, aki Vucic kampányvideójában is szerepelt.
A nagyobb baj az, hogy a gyanú szerint a választás tisztaságát is manipulálják. A buszoztatott közönségű „tömeggyűlésektől” kezdve az agresszív door-to-door kampányon/adatgyűjtésen át a kispénzű választók lefizetéséig és az állami alkalmazottak szervezett szavaztatásáig minden trükkről érkeznek a hírek.
Megszerezték Putyin elnök biztatását is egyfelől, és egy szerb nyelven felolvasott beszéddel még a magyar külügyminiszter, Szíjjártó Péter is fellépett az egyik rendezvényen, csakúgy mint Gerhard Schröder, egykori német kancellár. Más kérdés, hogy Schröder azóta a Gazprom színeiben játszik, a Gazprom által 51 százalékban tulajdonolt Nord Stream AG igazgatótanácsának elnöke.
A Politicónak nyilatkozó ellenzéki politikus, a Dosta je bilo! (Elég volt!) párt nevében maga is elnökjelölt Sasa Radulovic szerint Vucic győzelmével „öt sötét év vár Szerbiára.” Beszédes, hogy Vucic győzelmi beszéde alatt kik álltak mögötte a hozzá legközelebb: Ivica Dacic, Milosevic egykori szóvivője, Bogoljub Karic, Milosevic egykori házi oligarchája és Milorad Dodik, nacionalista boszniai szerb politikus, aki éppen Bosznia-Hercegovina szétverésén ügyködik. Vucic maga amúgy Milosevic tájékoztatási minisztere volt.
Bár az államfői poszt elvileg protokolláris, nem mindegy, ki tölti azt be. Ha a legnagyobb párt vezetője, akkor alighanem az elnöki palota lesz a legfontosabb döntések helyszíne az országban – ahogy ez történt Tadic és Cvetkovic idején. Kérdés, ki lesz Vucic helyett a miniszterelnök. Az SNS annyira egyszemélyes párt, hogy nehéz megmondani, ki tölthetné be ezt a pozíciót, legalábbis erős jelölt semmiképpen sem látszik.
Mondjuk, ha a Tadic-időszakot nézzük, annyira nem is fontos a miniszterelnök személye.Elég, ha jó kávét tud főzni.

2017. április 3. [17:18]
Teljes írás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése