2017. április 16., vasárnap

(Más) napló 76.


„Türelmetlen tüntetők”?

Kisebbségjogi témák

Április 7.
Háromnyelvű pecsétek
– Zombor városban három nyelv számít hivatalosnak, a szerb, a magyar és a horvát. Elvileg mindhárom nyelven lehet hivatalos ügyeket rendezni, szóban, írásban egyaránt. A gyakorlatban a hivatalok, közvállalatok zömmel szerbül és cirill írásmóddal kommunikálnak. Nagy ritkán, a legutóbb tavaly karácson és újév előtt, a városvezetés megpróbálkozott egy magyar szövegű üdvözlettel, amelynek a két sorába sikerült több hibát is ejteni, elírást is, tartalmit is. A közigazgatásban tartottak magyar nyelven tanfolyamot, de az ügyintézés során csak kevesen nyújtottak be magyar vagy horvát nyelvű beadványt, vagy kérnek anyanyelvüknek megfelelő igazolást és egyéb okmányt.
A városi közigazgatás most igyekszik eleget tenni a kisebbségi nyelvhasználat formai követelményeinek. A városi tanács a minap ugyanis javaslatot tett az Energana, a Prostor és a Vodokanal kommunális közvállalatok alapító okmányaik módosítására. A módosítás lényege, hogy az alapító okiratokban három nyelven tüntessék föl a vállalat hivatalos elnevezését, gondolom, szerbül, magyarul és horvátul, miként a közvállalatok elnevezésének rövidítését, és foglalják az okiratba, hogy a vállalatok háromnyelvű bélyegzőket használnak gazdálkodásuk során. Arról egyelőre nincs hír, hogy miként hangzik majd magyarul az Energana, a Prostor és a Vodokanal elnevezése – írja a Magyar Szó.[1]
Zomborban 2016. szeptember 1-jével megszűnt a községi fordítószolgálat. A képviselő-testület 2016. december 5-i ülésén elvetette a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) azt az indítványát (is), hogy állítsák vissza az önkormányzat fordítószolgálatát, mivel az alkalmazotti létszámcsökkentés következtében magyar fordító nélkül maradt Zombor közigazgatása. E szolgálat híján a nyelvhasználati jog gyakorlása hiúsul meg – hangzott el a párt sajtótájékoztatóján.[2]
Ugyancsak ezzel a dátummal a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtárban végrehatott „ésszerűsítés” során a 41 alkalmazott közül tízen felmondólevelet kaptak, kivétel nélkül a falusi könyvtárakban. Velük szemben a tisztviselők és a segédszemélyzet a helyén maradt.[3]   Gyakorlatilag a falusi könyvtárosok közül csak azok nem kaptak felmondást, akik 25 évnél régebben vannak alkalmazásban, és védi őket a kollektív szerződés.[4] A menesztettek fele magyar nemzetiségű.[5] A könyvtárak nyitva tartását heti két napra korlátozták.[6] 
Zombor városban egyetlen magyar kisdiák sem indult 2016-ban első osztályba. Ilyen korábban még sohasem fordult elő a vajdasági város iskolatörténelmében. A város területéhez tartozó intézményekben 2016 őszén mintegy 700 első osztályos kezdte el az általános iskolát, a szám majdnem megegyezik a 2015. évivel. Példátlan azonban, hogy nincs magyar nyelven tanuló kisdiák. A közigazgatásilag Zombor város fennhatósága alá tartozó falvakban azonban még vannak magyar diá­kok: Doroszlón 6, Bácsgyulafalván 7, Bezdánban 9, Nemesmiliticsen 10 magyar elsős kezdte meg a tanévet.[7]
Zomborban a Szerb Haladó Párt (SNS) van hatalmon, amelyiknek a koalíciós partnere a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ).
Most három közvállalat pecsétjének magyar és horvát nyelven való felírásával javulni fog a két kisebbségi közösség helyzete?

Április 8.

„Türelmetlen tüntetők”?

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megszerezte az egyetlen magyar nyelven megjelenő napilap alapítói jogait. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a lap teljesen a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikai befolyása alá került.
Nem kell ezért csodálkozni, hogy a lap április 8-i vezércikke a „Türelmetlen tüntetők” címet kapta.[8] 
– Meggyőződésem, hogyha bármelyik esélyesnek vélt (egy, kettő, esetleg három) ellenzéki jelölt nyert volna a vasárnapi elnökválasztáson, most nem vonulnának százak vagy ezrek a városok utcáin, tiltakozva amiatt, hogy „ellopták” a szavazatokat. Ebből arra is következtethetünk, hogy nem ártatlan az ellenzék a demonstrációk serkentésében, persze külföldiek ügyködése sem zárható ki a szervezkedésben. Igencsak visszájára fordított dolognak tűnik azonban a diktatúra ellen tiltakozni épp egy demokratikus választás alkalmával, még ha a tisztaságában ezúttal is – miként bármikor eddig – lehet okuk kételkedni a veszteseknek. Joguk viszont nincs semmibe venni a választás eredményét, amikor azt a külföld is elfogadta és elismerte – írja Fodor István a cikk szerzője a Szerb Haladó Párt (SNS) és a VMSZ koalíciós szerződésének függvényében.

Fotó: Fonet

Lehetne ezt az írást most boncolgat, elemezgetni, csak éppen nem érdemes. Már maga címe is vitatható.
Teljesen természetes, hogy a – túlnyomó többségükben – fiatal tüntetők elégedetlenek a társadalmi helyzetükkel, „türelmetlenek” a beígért „javulás” és reformok elmaradása, a választási szabálytalanságok miatt, mert most már egy személy kezében összpontosult a hatalom – a köztársasági elnöki és a miniszterelnöki tisztség, a SNS elnökének és a biztonsági szolgálatok irányítójának posztja. Vagy ez még nem egyszemélyes uralom?
Vagy talán azért legyenek türelmesek, mert külföldön a cukrászdai kiszolgáló többet keres, mint Szerbiában az általános iskolai tanár?
Vagy azért ne vonjuk kétségbe a választás eredményét, mert „azt a külföld is elfogadta és elismerte”. Badarság. A választások hivatalos eredményét – a számos szabálytalanság miatt – még két hét után sem hirdették ki hivatalosan, miközben a törvényes a határidő már régen lejárt.
A cikkíró maga is tisztában lehet azzal, hogy téves úton jár, mivel elismeri, hogy „nem tűnnek indokolatlannak a követelések”. – Sokkal érthetőbb a tiltakozás, amikor arról beszélnek az egyetemistatüntetők, hogy elegük volt a szegénységből, és nem látnak jövőt az országban. Mert valóban: az „elprivatizált” és elkótyavetyélt vagyon, a tönkretett cégek keveseket milliárdossá tettek, a tömegeket pedig elszegényítették; az igazságszolgáltatás korántsem áll a helyzet magaslatán, a bűnözés viszont dívik, együtt a korrupcióval; nagy a munkanélküliség, alacsonyak a bérek és nagy a szegénység – írja Fodor. És akkor a fiatalok ne legyenek „türelmetlenek”?
A Magyar Szó azonban nem állhat a „türelmetlen tüntetők” sorába, mert akkor mi lesz a SNS– VMSZ koalícióval, a párt vezetőivel és a lap főszerkesztőjével és társaival?

Április 9.
AV, AV, AV
Újvidéken az este folytatódtak a tüntetések „a diktatúra és a rendszer ellen”. Az elégedetlenek sora hosszabb és tömegesebb, mint korábban. AV, AV, AV – hallatszott (egyebek mellett) a tiltakozó tömegből. Az egyik – magyar nyelvű – feliraton ez állt: „Jogokat! Kultúrát! Független médiát”!


– A hatalom azt várja, hogy elfáradjunk. De mi nem fogunk elfáradni. Az életünket az ő mértékükre szabták. Azt mondják, hogy mi az erőszak miatt vagyunk itt, igen, de az miatt az erőszak miatt, amit ellenünk alkalmaznak. Azért vagyunk itt, hogy ezt az erőszakot megszüntessük, és ez csak akkor sikerülhet, ha együtt vagyunk. Nem szabad megengednünk, hogy a fáradtság erőt vegyen rajtunk – mondta Lazar a szervezők nevében.[9]
Az alapvető kérdés, kitartanak-e követeléseik mellett a fiatalok? Lesz-e eredménye a tüntetéseknek?

BOZÓKI Antal

Újvidék, 2017. április 16.


[1] Háromnyelvű pecsétek: Magyar Szó, 2017. április 7. 6.
[3] JJ: Bezárnak a falusi könyvtárak. Magyar Szó, 2016. szeptember 3. 7.
[5] Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki”: Reagovanje uprave Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” na javne optužbe u medijima, koje čini politička stranka Demokratska zajednica vojvođanskig Mađara [A Bieliczky Károly Városi Könyvtár reagálása a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének a mediában megjelent nyilvános vádjaira]. 502/16 sz., 2016. szeptember 9.
[6] JJ: A kerényiek visszakövetelik a könyvtárukat. Magyar Szó, 2016. szeptember 13. 5.
[7] Tót Péter: Először nincs magyar diák Zomborban. http://tiszanews.org.ua/?module=news&&target=get&id=14663, 2016. szeptember 3., és JJ: Egyetlen magyar elsős sem lesz a városban. Magyar Szó, 2016. április 27. 7.
[8] Fodor István: Törelemetlen tüntetők.  Magyar Szó, 2017. április 8. 1., vagy 2017. április 8. [11:07] >> 2017. április 9. [19:06]
[9] G. Nonin. Novi Sad: Nećemo se umoriti! [Újvidék: Nem fogunk elfáradni!] Danas, 2017. április 10. 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése