2017. június 4., vasárnap

Hallgatói szervezetek közötti egyeztetés a Jogi Kar elleni perről

ÚJVIDÉK – Főként az újvidéki Jogtudományi Kar elleni per elsőfokú bírósági ítélete volt a témája a Vajdasági Magyar Diákszövetség és a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közös sajtótájékoztatójának. A két szervezet erre az ügyre vonatkozóan egyeztetett a Szerbiai Egyetemista Unióval és az Európai Egyetemista Unióval. 
... 

Forrás: RTV
http://www.rtv.rs/hu/t%C3%A1rsadalom/hallgat%C3%B3i-szervezetek-k%C3%B6z%C3%B6tti-egyeztet%C3%A9s-a-jogi-kar-elleni-perr%C5%91l_830012.html, 2017. június 3 [20:23]

„Törvény adta joguktól fosztották meg a magyar diákokat Vajdaságban” (videó)

vamadisz-S
Törvény adta joguktól fosztották meg a magyar diákokat Vajdaságban, amikor az Újvidéki Egyetem Jogi Kara megszüntette a magyar nyelven való felvételizést – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, amit a VaMaDisz és a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselői tartottak. Az ítélet a magyarországi szervezetet is megdöbbentette.
A VaMaDisz az újvidéki Jogi Kar ellen 2015. december 2-án indított pert, amiért törvényellenesen megszüntette a magyar nyelven történő felvételizést az egyetemre. A magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is aggodalmát fejezte ki az ítélet kapcsán. Attól tartanak, ez egy folyamat kezdete, és ez a döntés eltörölheti a kisebbségi nyelven történő egyetemre való felvételizést. Kaizinger Tamás Töhötöm külügyekért felelős elnökségi tag Belgrádban tárgyalt a Szerbiai Hallgatói Önkormányzattal és az Európai Egyetemista Unióval, de közös nevezőre még nem jutottak. Kaizinger Tamás Töhötöm, külügyekért felelős elnökségi tag, HÖOK, Magyarország: „A tárgyalások alatt mindenképpen azt az álláspontot fogjuk képviselni, hogy elfogadhatatlannak tartjuk a bírósági ítélet ez irányú megszületését, és kérjük majd a szerb és az Európai Unió hallgatói vezetőitől is, hogy közös megoldás szülessen a probléma rendezésének érdekében.”
A Vajdasági Magyar Diákszövetség másfél hónapja várja az ítéletről szóló indoklást, de eddig még nem kapták meg, ezért további lépéseket tesznek az ügyben – mondta Sóti Attila elnök. „Az most már biztosan tudható, hogy fellebbezünk és másodfokon az Újvidéki Fellebbviteli Bíróságon fogunk egy új eljárást indítani, viszont ennek a részleteit csak akkor tudjuk elmondani, ha az indoklás megérkezik, mert az abban felsorolt, várhatóan nagyon könnyen megtámadható, szedett-vedett indokokat tudjuk majd megtámadni.”
A sajtótájékoztatón más témák is napirendre kerültek. Magyarországon a felsőoktatási törvény kötelezi az intézményeket arra, hogy karrierirodákat működtessenek. Vajdaságban Újvidéken ez mint városi iroda működne, Szabadkán pedig az MTTK-hoz kapcsolódna. Veres Márton, a HÖOK Külhoni programjának vezetője: „Nagyon fontos, hogy a hallgatók számára egyfajta beiskolázási programot biztosítsunk, és onnantól kezdve végig kövessék az útjukat a Vajdaságban, és utána a munkaerőpiacra való bekerülésüket is támogassa ez az iroda.”
A közös sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a HÖOK továbbra is kiáll a VaMaDisz érdekei mellett, ezzel együtt a vajdasági magyarságot is támogatja, hiszen a meglét és az érvényesülés közös cél.
http://pannonrtv.com/web2/?p=336081#more-336081, 2017, június 3.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése