2024. február 1., csütörtök

Vörös vonalat léphet át Orbán Viktor az ukrán támogatási csomag megvétózásával

A Szabad Európa honlapja

2024. február 1.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Most nem lehet „kávészünet” – az EU-csúcson Orbán Viktornak színt kell vallania Ukrajnáról
Vörös vonalat lép át a magyar kormányfő, ha megvétózza az Ukrajnának szánt európai uniós pénzügyi támogatást – mondta több magas beosztású diplomata is brüsszeli tudósítónknak. Mi várható a mai találkozón, mi lehet az esetleges vétó következménye, és valóban Amerika térnyerésétől fél-e a magyar vezetés?

Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?
Az Orbán-kormány az elmúlt négy évben olyan kapcsolatrendszert épített ki az amerikai konzervatívok körében, amire már az egész világ felfigyelt. A Sztoriban vendége ezúttal Garamvölgyi Flóra volt, aki az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát, és aki legutóbbi cikkében bemutatott néhányat azon szervezetek közül, amelyeken keresztül igyekszik erősíteni kapcsolatait a magyar vezetés a Trumphoz közeli republikánusokkal.

Megalázó, de ez a magyar gyakorlat – mondják ügyvédek az antifasiszta olasz nő fogva tartásáról
Diplomáciai botrány lett abból, hogy kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron vitték a bíróságra a tizenegy hónapja letartóztatásban lévő olasz tanárnőt, akit az antifasiszta utcai támadások megszervezésével és életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolnak. Szülei és olasz politikusok szerint úgy vitték őt a tárgyalásra, mint egy kutyát, és embertelen módon tartják fogva.

Kúria: Nyilvánosak a Mollal kötött szerződés mellékletei
A per egy szakmai részletkérdés miatt indult el, viszont az elmúlt bő egy évben rengeteg más kérdés is felmerült. A mellékletekből derülhet ki, hogy milyen feltételekkel kapta meg a Mol a hazai hulladékpiac nagy részét az államtól. Ki és hogyan fogja a veszteségeket finanszírozni, mennyi bevétele származhat az olajcégnek a szemétbizniszből, és egyáltalán, mennyit ajánlott a Mol, amivel elnyerte a koncessziós pályázatot?

Vészfékkel szabályozná az EU az ukrán cukor- és tojásbehozatalt
Az Ukrajnának és Moldovának nyújtott vám- és kvótamentes piaci hozzáférés meghosszabbítását javasolja újabb egy évvel június elejétől az Európai Bizottság, de a cukor-, a baromfi- és a tojásimportot egy mennyiségen túl egyfajta vészfék meghúzásával akkor is vámokkal lehetne sújtani, ha csak egy tagországban alakulnak ki piaci zavarok.

Nagyszabású hadifogolycsere volt Oroszország és Ukrajna között a repülőgép-katasztrófa ellenére
Oroszország és Ukrajna mintegy kétszáz hadifoglyot cserélt ki szerdán annak ellenére, hogy előző héten az ukrán hadsereg lelőtt egy katonai szállítógépet, amelyen Moszkva állítása szerint ukrán hadifoglyok voltak.
 
Amit még tudni érdemes
Zárt ajtók mögött Orbán valami nagyon mást hozott fel Ukrajna EU-csatlakozása ellen (Direkt36)
A miniszterelnök zárt ajtók mögött arról beszélt, hogy Ukrajna EU-csatlakozása felborítaná az Európán belüli hatalmi viszonyokat, és túl nagy befolyást szerezne a térségben az Egyesült Államok.

Exkluzív: a horvát–magyar energiaháború nyilvános és titkos ütközetei (Válasz Online)
Szeptemberben kezdődtek a tárgyalások, de még mindig nincs szerződés a Mol és a horvát Janaf között az Adria olajvezeték használatáról. A konfliktus egyetlen csatája csak a nagy horvát–magyar energiaháborúnak, amely felesleges károkat okoz mindkét országnak.

Lázár gyarapította a földjeit, a honvédelmi miniszternek viszont eltűnt egymilliárdja (24.hu)
Varga Judit vagyonán nyomott hagyott a válása, Csák János megduplázta az övét, Lantos Csaba pedig komoly befektetési portfolióval rendelkezik. Lázár János földekkel, míg Toroczkai László egy kivett úttal gyarapodott.

A kormány gyakorlatilag felmondhatatlan megállapodást kötne az arabokkal a budapesti Dubajról (Népszava)
Új elem, hogy a rákosrendezői vasúti pálya helyét parkká alakítanák, de a megállapodás tervezetébe a reptéri gyorsvasút odavezetése is bekerült.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése