2024. február 27., kedd

Másfél év késlekedés után, utolsóként Magyarország is elfogadta a svéd NATO-csatlakozást

A Szabad Európa honlapja

2024. február 27.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Másfél évnyi késlekedés után elfogadta az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozást
188 igen szavazattal, hat nem ellenében megszavazta a parlament Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Az észak-európai ország belépéséhez már egyedül a magyar Országgyűlés jóváhagyása hiányzott. A döntéshez több mint másfél évre volt szükség.

Megválasztották köztársasági elnöknek Sulyok Tamást
134 igen szavazattal, öt nem ellenében, tartózkodás nélkül választotta meg Sulyok Tamást köztársasági elnöknek titkos szavazással az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok közül csak a Mi Hazánk vett részt a voksoláson.

Szakértők: A Fidesz törvénye jobban bünteti a melegeket, mint a pedofilokat
A Fidesz évek óta megvédi a gyerekeket – legalábbis 2017 óta ezzel kampányol Orbán Viktor. Novák Katalin kegyelme K. Endrének azonban pont ott tett keresztbe a kormánynak, ahol a legkevésbé várták. A Fidesz–KDNP 2021-ben megszavazott gyermekvédelmi törvénye zéró toleranciát hirdetett a pedofil bűnelkövetőkkel szemben. Pedofiltörvénynek hívják, de sokkal jobban bünteti azokat, akiknek semmi közük a gyerekek megrontásához.

Munkatársa szerint Alekszej Navalnij fogolycsere küszöbén állt a halálakor
Marija Pevcsik szerint már rendkívül közel volt az a megállapodás, amelynek alapján az aktivistát, illetve két, szintén Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgárt kicseréltek volna az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt ügynökére, Vagyim Kraszikovra, akit Németországban életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy volt csecsen harcos 2019-es meggyilkolása miatt.

Eközben a Fidesz-KDNP képviselői nem álltak fel az Országgyűlésben, amikor Tordai Bence azt kérte a pártja nevében, hogy egy perc néma csenddel emlékezzenek meg az orosz ellenzéki politikus haláláról. Orbán Viktor azt mondta, hogy „sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet”.

Az orosz ellenzék first ladyje kihívja Putyint
Új ellenfelet kaphat Vlagyimir Putyin. A sokak szerint börtönében meggyilkolt ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja férje halála után egyből az orosz elnöknek üzent, és egyre inkább úgy tűnik, magára vállalja az ellenzék vezető szerepét.

Ukrán védelmi miniszter: Emberéletekbe kerül a nyugati katonai támogatások késlekedése
A szövetségesek által beígért hadieszközök fele nem érkezik meg időben, ami nehezíti a tervezést, és végső soron emberéletekbe kerül – figyelmeztetett Rusztem Umerov.

Bohózatnak minősítette az ellenzék a belarusz parlamenti választást
Betöltötték a minszki parlamenti alsóház mind a száztíz képviselői helyét a mára gyakorlatilag teljesen ellehetetlenített ellenzék által bojkottált, szigorúan ellenőrzött, vasárnapi választás nyomán, amelynek kapcsán az Egyesült Államok csalást és a félelem légkörét emlegette.
 
Amit még tudni érdemes
Mini-Dubaj miatt költöznek a műtárgyak, elveszik a múzeum raktárát is (Népszava)
A jelenleg fő épület nélkül működő közlekedési múzeumnak a rákosrendezői raktárát is ki kell ürítenie. Az oda tervezett mini-Dubaj miatt ugyanis a MÁV felmondta a bérleti szerződésüket.

Ausztriának csak a hátát látjuk, Bulgária viszont a nyakunkban liheg (24.hu)
Amikor a Fidesz 2010-ben elkezdte a kormányzást, 46 százalékponttal voltunk fejlettebbek Bulgáriánál, az EU legszegényebb tagállamánál. Ám a bolgárok időközben ledolgozták a lemaradásuk legalább felét, egyes számítások szerint a kétharmadát is.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése