2024. február 2., péntek

A kormány egyetlen feltétele sem teljesült, Orbán mégis gyorsan beadta a derekát az EU-csúcson

A Szabad Európa honlapja

2024. február 2.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Orbán úgy járult hozzá az ukrán csomaghoz, hogy egyetlen hivatalos feltétele sem teljesült
A magyar miniszterelnök ezúttal nem állt a megállapodás útjába, így az Európai Tanács úgy fogadta el csütörtökön az ötvenmilliárd eurónyi összegű ukrán támogatási csomagot, hogy az Orbán Viktor által nyilvánosan támasztott feltételek közül egyetlenegy sem teljesült.

Vagyonnyilatkozatok: leadták az ideit a képviselők, egyre kevesebbet mondanak a számok
Nyilvánosak az országgyűlési képviselők, kormánytagok és egyes állami vezetők új vagyonnyilatkozatai, amelyekből kiderül, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakult az anyagi helyzetük. A K-Monitor szerint azonban a tartalmuk nem megfelelő, nem kereshető, nem ellenőrzik, és a 2022-es módosításokkal még rosszabb lett.

A borsodi Disneyland és a kisvárdai másfél milliárdos rom – az elbénázott nemzeti várfelújítás
Rom volt, most viszont csak torzó. Tavaly év végére kellett volna újjáépíteni a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban részt vevő kisvárdai várat, de egyelőre nem tudni, mi lesz vele. A cél az volt, hogy rekonstruálják a várromot, és kulturális központot faragjanak belőle. Hiába nyert el Kisvárda 2,28 milliárd forintot, a projekt most leállt. A kisvárdai önkormányzat év elején szerződést bontott a kivitelezővel, mert folyamatosan kitolta a határidőket, végül a vár átadásának időpontját is, ráadásul a téten is emeltek. Tény, hogy az sem vitte előre az ügyet, hogy időközben egy mentálisan beteg férfi felgyújtotta az építkezést.

„A magyar egyház és társadalom európai megítélése most az, hogy kevésbé befogadó” – Csiszár Klára katolikus teológusprofesszor
A Vatikánban októberben zajlott a katolikus világegyház egyik legjelentősebb tanácsadó testületének nevezett újabb szinódus első ülésszaka. Ezen először vehettek részt – néhányan szavazati joggal – nem felszentelt személyek, köztük nők. Csiszár Klára magyar teológust is meghívták a 363 résztvevő közé, akik között 54 nő volt: 29 civil, a többiek szerzetesnők. A Szatmárnémetiből származó professzor 28 évesen lett a teológia doktora, most pedig Linz katolikus egyetemének rektorhelyettese, és a vatikáni szinódus hét magyar résztvevője között az egyetlen nő.

A Hamász nem utasítaná el a tűzszüneti javaslatot, de az izraeli erők kivonását követelné
Nem valószínű, hogy a Gázai övezetet uraló terrorszervezet elutasítaná a nemzetközi közvetítők által előterjesztett fegyvernyugvási javaslatot, de ennek életbe léptetéséhez biztosítékokat akar az izraeli katonai műveletek lezárására vonatkozóan – közölte egy bennfentes palesztin tisztségviselő.
 
Amit még tudni érdemes
Több ezermilliárd forintnyi vagyont rejteget tőkealapokban a NER (Népszava)
A magántőkealapok száma egy év alatt közel megduplázódott, ezek már gyakorlatilag teljesen átszövik a magyar gazdaságot.

Álláshalmozásban, közpénzes mutyikban érintettek egyes magyar EP-képviselők is (Átlátszó)
Előkelő helyen szerepelnek a magyarok az európai parlamenti képviselők kifogásolható ügyeit gyűjtő Szabálysértési Projekt (MEP Misconduct Project) adatbázisában: a magyar küldöttek több mint felének nevéhez kapcsolódik valamilyen kétes ügy. 

Továbbra sem tudni, miért megy 200 magyar katona Csádba (444)
Bár a miniszterelnök fiának a művelet előkészítésében betöltött szerepe egészen sokat elárul az ország működéséről, a csádi szerepvállalás hivatalos kommunikációjából sok mindenre nem kapunk választ.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése