2024. február 12., hétfő

A köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter is belebukott a pedofilbotrányba

A Szabad Európa honlapja

2024. február 12.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Lemondott Novák Katalin és Varga Judit
Novák Katalin és Varga Judit egy héttel azután jelentette be lemondását, hogy kiderült és hatalmas közfelháborodást váltott ki, hogy az államfő kegyelmet adott a pedofilügyben elítélt K. Endrének. A kegyelmi döntést Varga Judit ellenjegyezte igazságügyi miniszterként, a politikai felelősség így az övé. Varga Judit bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is. A bejelentés ellenére azonban egyelőre továbbra is Novák Katalin hazánk köztársasági elnöke. Utánanéztünk, hogy ez meddig lesz így, és mikor választhatják meg az utódját.

Az ügy kirobbanását követően Orbán Viktor által kezdeményezett alkotmánymódosítás nem csupán az elnöki kegyelmet írja újra. Jogászokkal kerestük a választ, hogyan változik a helyzet, miután elfogadják a miniszterelnök javaslatát.

Egy másik cikkünkben az áldozatok egykori ügyvédje felidézte, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon kegyelemben részesült igazgatóhelyettese minden igyekezetével próbálta védeni felettesét, miközben pontosan tudta, hogy mivel vádolta meg őt tizenkét gyerek 2016-ban, sőt nem lehet kizárni, hogy 2012-ben egy hasonló büntetőügy az ő tevékenysége miatt hiúsult meg.

Lakner Zoltán: A Fideszben már bőszen keresik, milyen ellenügyet tudnak kreálni
Novák Katalin kegyelmi ügye a fideszes szavazókat sem hagyja hidegen, kibekkelés és ellenügykreálás lehet a Fidesz válasza – mondja Lakner Zoltán politológus. Szerinte ha Varga Juditon ott a bélyeg, hogy közreműködött egy pedofil bűncselekményhez köthető kegyelmi ügyben, az megnehezítheti, hogy az ő vezetésével a Fidesz-delegáció be tudjon ülni az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójába az EP-ben. Pedofilügy, európai uniós csúcs, svéd NATO-csatlakozás az Elemzőben.

Újra aktívak a fideszes Facebook-trollok
A választási kampány közeledtével újra egyre aktívabbak a kormányoldalhoz köthető Facebook-trollok. A Political Capital kutatása szerint kisebb közösségek csoportjaiban jelentek meg nagyszámmal orosz közösségi oldalak képeit felhasználó kamuprofilok a kormányzati narrativa terjesztésére és Karácsony Gergely lejáratására. A dezinformációs műveletekről beszélgettünk Molnár Csaba kutatásvezetővel és Krekó Péter igazgatóval.

Szakember: Ha egy döntéshozó váratlanul bemenne egy gyerekotthonba, szégyenkezve jönne el
Kuslits Gábor szerint a jogsértések gyakorisága eltompítja az érzékenységét azoknak, akiknek ezekre kellene felhívniuk a figyelmet. A gyermekvédelmi szakember kiemelte, hogy egy intézményvezető nem engedhetné meg, hogy a munkatársai egyedül maradjanak a gyerekekkel.

41 forinttal emelkedett az üzemanyag ára, a KSH mégis csökkenést mért
Nagyot zuhant az infláció januárban, aminek nagyrészt technikai okai vannak. A szakértők óvatosságra intenek, a kormány viszont már elfelejtené az áremelkedés problémakörét, és élénkítené a gazdaságot. Eközben valami nincs rendben az üzemanyagárak mérése körül.

Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – Mohos Zsófia fotográfus Görbeország projektje
Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – így összegzi a palócföldi idős embereket és apró falvakat bemutató fotóprojekt szerzője képei helyszínét. Mohos Zsófia Görbeország címmel évek óta dokumentálja néhány észak-magyarországi és egy szerbiai település életét. A képeket nem külső szemlélőként készíti, kicsit ő is a részévé válik ezeknek a közösségeknek. Fotói gyönyörködtetnek, rohanó világunkban szinte meditációszerű szünetet, lassulást kínálnak a szemlélőnek.

Az új ukrán főparancsnok változtatna „a hadviselés módszerein”
Ukrajnának változtatnia és javítania kell hadviselési módszerein, ha le akarja győzni a megszálló orosz erőket – mondta a kinevezése óta tett első nyilatkozatában Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka.

Hollandiának gondjai vannak az új, szélsőjobboldali kormány megalakításával – de miért?
A szélsőjobboldal vezette kormány megalakításáról szóló tárgyalások egyelőre megszakadtak, így Hollandiában továbbra is bizonytalan, hogy tud-e maga körül politikai koalíciót kialakítani a novemberi választások győztese, az iszlámellenes Geert Wilders.
 
Amit még tudni érdemes
"Pár családé az ország fele" - kitálal Magyar Péter, Varga Judit volt férje (Partizán)
Magyar Péter hosszan bírálta a Rogán Antal vezette propagandagyárat, mondván, hogy a miniszternek borzasztó, talán példátlan hatalma van, pláne, hogy most már a titkosszolgálatok is hozzá kerültek.

Fideszes körökben Balog Zoltán püspököt, korábbi minisztert sejtik a Novák bukását hozó kegyelmi döntés mögött (Direkt36)
Bár Novák Katalin nyilvánosan nem osztott meg részleteket a lemondásához vezető kegyelmi döntésről, fideszes és kormányzati körökből kiszivárgott információk alapján elkezdett tisztázódni a kép, e szerint ebben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, az államfő tanácsadója és régi mentora.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése