2016. szeptember 30., péntek

Megrongálták a Szentháromság-szobrot

szoborVandálok rongálták meg a Szentháromság-szobrot Szabadkán. Ellopták az aranyozott feszületet és tollat, az egyik angyalnak pedig a kezét törték le. Az okozott kár felbecsülése folyamatban van.
Az utóbbi két hétben ez már a második alkalom, hogy vandálok célpontjává lett a szabadkai városháza előtti parkban álló Szentháromság-szobor. Először ,,csupán’’ a szoboregyüttest körülvevő kerítést mozdították ki a helyéről, de nem vittek el semmit. Most azonban már meg is csonkították a hosszú történelmi időutazást megélt emlékművet.
Mint ismeretes, a Szentháromság-szobor 1915 és 1964 között Szabadka főterén, a Városi Könyvtár előtt állt, majd áthelyezték a Szent Teréz Székesegyház melletti parkba. Jelenlegi helyére idén májusban került a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára. A szobor restaurációs és szállítási költségei 7,5 millió dinárba tettek ki.
A mai esetről az illetékesek értesítik a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézetet.
A szabadkaiak már megtapasztalhatták a vandalizmus legkülönfélébb formáit. Azt azonban nehéz elhinni, hogy a városközpont egyik legforgalmasabb helyén található szobor megrongálásának nincs szemtanúja. Többen úgy vélik, színesfém-kereskedők érdeke lehet elsősorban a szobor-kiegészítők eltulajdonítása, hiszen azokat bármikor pénzzé lehet tenni. Gondoljunk csak a 2013 októberében, a Zentai úti temető 44-es parcellájáról ellopott, mintegy 300 kilós bronzzal borított Vergődő madár szoborra, amelyet az éj leple alatt ,,emeltek el’’ ismeretlen tettesek. Noha a városi önkormányzat azóta már elkészíttette és a helyére tetette az ellopott szobor pontos mását, a tetteseket a rendőrség azóta sem kerítette kézre.  
Subotica.com nyomán)
Közzétette: szerkesztő4 2016. szeptember 29. csütörtök, 17:53

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése