2016. október 19., szerda

December derekáig még igényelhető a rehabilitáció



  

Mindazok a németek, magyarok és más kisebbségiek, akikkel az egykori Jugoszláviában 1939. szeptember 1-je és 1956. április 1-je között kényszermunkát végeztettek, azaz azok az itteni németek, akiket gyűjtőtáborokba hurcoltak, 2016. december 14-éig még jogosultak a rehabilitációs eljárás megindítására, valamint szabadságvesztés miatti kártérítésre, ennek azonban előfeltétele, hogy az illető személyt előzőleg rehabilitálták. Vinko Stipančević újvidéki ügyvéd ingyen vállalja az érintettek rehabilitációs eljárásának a megindítását és a bíróság előtti képviseletüket – hangzott el szombaton délelőtt az újvidéki Donau Német Egyesület szervezésében megtartott összejövetelen.
– Németország 2500 euró kártérítést fizet mindazoknak az itteni németeknek, akik bizonyítani tudják, hogy a fent említett időszakban valahol Szerbiában kényszermunkát végeztek, illetve azoknak, akiket gyűjtőtáborokba hurcoltak. A német kormány 2015. november 27-én hozott döntést erről. Az egyszeri pénzbeli juttatás igénylésére legkésőbb 2017. december 31-ig nyújtható be a kérelem. A pénzbeli juttatásra csak azok jogosultak, akik kényszermunkán vagy gyűjtőtáborban voltak, a törvényes örököseik már nem, és azok sem, akik 2015. november 27-e előtt távoztak az élők sorából – hangoztatta Stipančević.
A rehabilitált személyek kártérítést igényelhetnek a Szerb Köztársaságtól is, illetve ha a rehabilitált személy már nem él, akkor a gyermekei, szülei, testvérei, házastársa vagy élettársa kérhetik.
V. A.
Magyar Szó, 2016. október 17. 5., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése