2017. október 25., szerda

A délvidéki magyarság helyzetéről vitáztak a magyar parlamentben


A délvidéki magyarságot érintő témákban hangoztak el felszólalások a magyar parlament október 24-i ülésén.

 
Az ellenzék részéről Szávay István jobbikos parlamenti képviselő kérdezett többek között a nemzeti tanácsokról szóló törvényről, az újvidéki Jogi Kar és a VaMaDisz között zajló perről, illetve arról is, hogy a délvidéki magyarokat azonos jogok illetnék meg, mint amit a koszóvóban élő szerbeknek szeretne kiharcolni a szerb kormány.
“Mikor lesz a délvidéki magyarság jogainak biztosítása fontosabb az önök számára, mint néhány egykori csetnikből lett politikus barátsága?” – kérdezte Szávay a parlamentben.
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában a gazdasági fejlődés, a politikai kapcsolatok és a jószomszédi viszonyok mellett a történelmi barátságról beszélt.
“Igen, nagyra becsüljük a Szerbiával kialakult kapcsolatokat.” – összegezte válaszában az államtitkár.
A felszólalásokat teljes egészében itt hallgathatják meg:


Aki kíváncsi, milyen színvonalon zajlanak „viták” a Parlamentben, és van rá pár perce, nézze, hallgassa meg ezt a videót.
„A magyar kormány nagyra becsüli azt, ahogyan a szerb kormány az országban élő magyar közösséggel bánik.” Szijjártó Péter szerint legalábbis. Én viszont nem becsülöm nagyra a Magyar Nemzeti Tanács jogkörének megnyirbálását, vagy hogy Szerbiának uniós vállalása szerint már egy éve módosítania kellett volna a kisebbségi jogokról szóló törvényt. Erről beszéltem ma napirend utáni felszólalásomban. Ezúttal is Fónagy János válaszolt, aki elmondta, hogy példaértékű jogkörökkel rendelkeznek a szerbiai nemzeti tanácsok, illetve hogy Szerbia komoly vállalásokat tett az uniós csatlakozási folyamata során a nemzetiségek felé.
Tényleg elképesztő, mintha nem is egymásnak beszélnénk! De a lényeg: szerintük minden rendben van!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése