2017. november 23., csütörtök

Egyre kevesebb a magyar osztály és a magyar tanuló, a VMSZ mégis elégedettnek tűnik…

 

 

A Vajdasági Magyar Szövetség vezetői, amikor valamelyik (sokadik) szerb párttal lépnek szövetségre, mindig arra hivatkoznak, hogy hatalmi pozícióból könnyebb képviselni a közösség érdekeit, mint ellenzékből.

Az “uniópárti csetnikekkel” kötött paktum kapcsán is ezzel etették a délvidéki magyarságot.
Mint láthatjuk, a haladó-VMSZ-es frigyből nem sok haszna származott a nemzettársainknak.
Ez a megállapítás az életünk minden területére, így sajnos az oktatásra is vonatkozik. Pedig különösen érzékény szféráról van szó, amely legközvetlenebbül érinti a délvidéki magyarok jövőjét.
Fontos kiemelni, hogy a haladó-VMSZ-es koalíciónak köszönhetően Vicsek Annamária oktatási államtitkár, Nyilas Mihály pedig a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár lett.
Ennek ellenére sorra szűnnek meg a magyar tannyelvű osztályok.
Erre a sorsra jutott például a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium magyar társadalmi-nyelvi szaka is.
Az oktatási minisztérium (amelynek az államtitkára tehát Vicsek Annamária) szeptember 20-án meghozta a döntést, miszerint megszünteti az említett, öt tanulóval induló szakot (tavaly, amikor négy tanuló volt, engedélyezte a működését). A gimnáziumot erről a határozatról csak november 6-án értesítették.
A szóban forgó szakra iratkozó öt tanuló közül csak hárman maradtak a Svetozar Marković Gimnáziumban. Ők egyelőre a természeti szakon folytatják a tanulmányaikat.
Ez persze csak egy példa a sok közül.
Ön szerint miben nyilvánultak meg eddig a haladók-VMSZ koalíció előnyei? Létezik-e legalább egy olyan lépés a paktum megkötése óta, amelynek hasznát látta a délvidéki magyar közösség?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése