2012. május 10., csütörtök

Május 10.


A mentők napja (Magyarországon) [Dan spasilaca (u Mađarskoj) / Ambulance Day (in Hungary)]

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A Mentőegyesületnek nagy szerepe volt az 1892-es budapesti kolerajárvány felszámolásában. 
A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. 
Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. 
Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepelik A mentők napját Magyarországon.


A madarak és fák napja [Dan ptica i drveća (u Mađarskoj) / Day of  birds and trees (in Hungary)]

Az 1800-as évek végétől szemlátomást pusztult erdő, mező. 1902. március 19-én Párizsban az európai államok egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Az egyezmény aláírói között volt Magyarország is. Már ebben az évben Chernel István ornitológus megszervezte először az országban a madarak és a fák napját, amelynek megünneplését az 1906. évi I. törvénycikk írta elő. Hivatalos bevezetésére Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletet adott ki, amely szerint e napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, illetve öntözni és meg kellett emlékezni a  hasznos madarakról. 
Az állatvédő egyesület és a Magyar Ornitológi Központ – Hermann Ottó irányításával – jelentősen támogatta ezt a nemes mozgalmat. Századunk első felében minden májusban sor is került erre a programra. A második világháború után sokat vesztett népszerűségéből. 
A környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter 1994 áprilisi rendeletében kijelölte a madarak és fák napjának időpontját. Ez évtől kezdődően országosan május 10-én ünnepelik e jeles napot. (Április 24-e a kísérleti állatok védelmének világnapja, október 2-a a háztáji állatok világnapja, október első vasárnapja pedig az állatok világnapja!)



Testmozgás világnapja (Svetski dan kretanja / World Day for Physical Activity)

Az Egészségügyi Világszervezet döntése értelmében a Mozgással az egészségért elnevezésű akció – ami az egészséges életmódot népszerűsíti egész éven keresztül – részeként rendezik meg 2003-óta Szerbiában május 10-én a mozgás nemzetközi napját. High-tech világunkban egyre kevesebb időt töltünk testmozgással. tornával. Meghökkentő adatnak számít, hogy az Újvidéken tanuló egyetemista fiúk 35 százaléka sohasem sétál, tornázik, vagy edz. A lányok esetében pedig ez a szám 70! százalék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése