2012. május 17., csütörtök

Május 17.

Távközlési világnap (és Az információs társadalom világnapja) [Svetski dan telekomunikacija / World (Telecommunication and) Information Society Day)]

Május 17., amely korábban a Távközlés Világnapja volt a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) 2006. március 27-i 60/252-es számú rezolúciója értelmében az Információs Társadalom Világnapja.
E világnapot 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én írták alá Párizsban 20 ország képviselői a Nemzetközi Távíró Egyesületet (International Telegraph Union – ITU) megalapító okmányt. A szervezet fő célja a távközlés fejlődésének elősegítése, a (távíró)hálózatok együttműködési képességének biztosítása volt. 1932 óta az ITU rövidítés a Nemzetközi Távközlési Uniót (International Telecommunication Union), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet jelöli. Az egyesület 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete, s közel 200 tagországa között van Magyarország is.
Az ITU ma is a telekommunikáció (infokommunikáció) egységesítési problémáinak megoldását igyekszik elősegíteni, például a harmadik generációs mobil telefonrendszerek, az Internet domain nevek rendszere, a műholdas kommunikáció, a digitális műsorszórás koordinálása terén. Az ITU tagországok a 2007. évi világnap központi témájának ezt választották: A fiatalokon múlik az információs társadalom kiépítése.


Homofóbia Ellenes Világnap (nemzetközi nap) [MeđunarodnI dan (borbe protiv) homofobije / International Day Against Homophobia]

A homofóbia szó jelentése félelem, idegenkedés a homoszexualitástól, illetve a homoszexuálisoktól. Tágabb értelemben a homoszexualitásnak a heteroszexualitással egyenrangúként kezelésével, a homoszexuálisok társadalmi elfogadtatásával, ellenük történő diszkrimináció  üldözésével való ellenkezés általános megnevezése.
A dátum onnan ered, hogy 1990-ben  ezen a napon törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Ennek ellenére még ma is sokakat ér hátrányos megkülönböztetés azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak.
Napjainkban még mindig számos olyan ország van, ahol valamilyen állami diszkrimináció zajlik. Legkevesebb 80 országban a homoszexualitást ma is – olykor életfogytig tartó –börtönnel büntetik, olykor akár halálbüntetést is alkalmaznak a melegekkel szemben. 2005 óta a világnapot Magyaroszágon  is ünneplik. (Augusztus 7. a transzszexuálisok nemzetközi jogi és képzési napja!)



A magas vérnyomás (hipertónia) világnapja [Svetski dan visokog krvnog pritiska (hipertonije) / World Hipertonia Day]

Ezen a napon – a 2005-ben indított „Éljen 140/90 alatt!” program hagyományait követve –  a Hipertónia Világszervezet (World Hypertension League) felhívására már több mint 30 országban szív- és érrendszeri szűrésekkel, lakossági eseményekkel és egyéb aktivitásokkal tudatosítják a hipertónia veszélyeit, a megelőzés és a kialakult betegség folyamatos kezelésének jelentőségét.
A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a „néma gyilkosra”, ugyanis a kezeletlen magas vérnyomás következtében súlyos szövődmények – agyvérzés, szívinfarktus, vesebetegség – alakulhatnak ki, és rosszabb esetben halálhoz is vezethet. Megfelelő kezeléssel azonban a vérnyomás szinten tartható, és ezzel csökkenteni lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A Magyar Hypertonia Társaság (MHT) 2008-ban csatlakozott a Hipertónia Világnap rendezvénysorozatához. Magyarországon a hipertónia népbetegségnek számít, több mint 3 millió embert érint. Ez a kór okolható nagyjából minden nyolcadik magyarországi halálesetért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése