2012. május 12., szombat

Május 12.


Az ápolónők világnapja (nemzetközi napja) (Međunarodni dan medicinskih sestara (bolničarki) / International Nurses Day)

1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított. (Magyarországon április 22. az ápolók napja!)






Május második szombatja
Fair Trade, vagy Méltányos Kereskedelem Világnap [Svetski dan poštene trgovine / World Fair Trade Day)

A méltányos kereskedelem (fair trade) az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a „Dél” termelői számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat.
Magyarországon 2005 óta ünnepelik a méltányos kereskedelem világnapját.
A mozgalom legtávolabbi gyökerei a 19. század végi angol és olasz szövetkezeti mozgalomba nyúlnak vissza, melynek célja az volt, hogy a termelőtől a kereskedőig egységes gazdasági láncot hozzon létre.
A ’80-as évek végén egy holland egyházi segélyszervezet két szociális munkásának fejében született meg egy egységes fair trade márka gondolata – így lehetővé lehetett tenni azt, hogy a kiskereskedők nagy tömegben és egyszerűen vegyenek részt a harmadik világbeli munkások támogatásában. 1988-ban mutatták be Hollandiában a Max Havelaar kávét, mely egy év alatt 3%-os piaci részesedésre tett szert. Az elkövetkező években sok helyütt létesültek más hasonló szervezetek és márkák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése