2012. június 13., szerda

Eladták a muzslyai rétet!

Az árverezésen alulmaradt a 12 helybeli termelő
 
A Raca kft. 150 millió dinárért megvette a muzslyai réten levő 745 hektár földet, amely a csődeljárás alatt álló Muzslyai Rétek földműves- szövetkezet tulajdonában volt.
Ezzel gyakorlatilag két tulajdonos kezébe került a muzslyai rét, amelynek 1500 hektárnyi földterülete az egykor virágzó muzslyai szövetkezeté volt. A június 11-i, sorrendben harmadik árverezésen, kilencen vettek részt, köztük a 12 helybeli termelő által létrehozott konzorcium is. Az őszi terménybetakarítás után pedig a muzslyaiaké már csak a rétre vezető 12 km-es műút lesz, amelyet annak idején a helyi járulékból építettek. Talán még az sem.

Nehéz helyzetbe kerülnek a jószágtenyésztők is
Nehéz helyzetbe kerülnek a jószágtenyésztők is  

A Muzslyai Rétek földműves-szövetkezet a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben több mint száz családnak biztosított megélhetést, közben a falu fejlődését is támogatta. Nem túl jó minőségű földet művelve – elsősorban a szövetkezeti tagok szorgalmának köszönve – példaképül szolgáltak. Aztán a kilencvenes évek végén elindult a szekerük a lejtőn, csődbe jutottak. Földjük egy részét adósság címén elvették tőlük, ami óriási kárt okozott az egész falunak, hiszen annak idején a tagjaik nagy pénzeket fektettek a mezőgazdasági gépezetbe, aztán föld nélkül maradtak.
A megmaradt föld eladása hosszabb ideje esedékes, a helybéliek pedig próbálták menteni a menthetőt. Vagyis hogy a Rét megmaradt földje az övéké maradjon, hiszen sok helybeli állattenyésztő és növénytermelő ma is béreli ezeket a parcellákat. Ezért összefogtak, és 12 termelő a Fókusz M fejlesztési és tájékoztatási civil központ közreműködésével konzorciumot alakított, hogy közösen próbálják megvásárolni a földjüket.
– Ilyen konkurencia mellett nem volt esélyünk. Sajnos bebizonyosodott, hogy a muzslyaiak korosztályainak a munkája nem ért annyit, mint másoké, akik képesek voltak a föld valós értékén felül is fizetni. Nyilvánvaló, hogy a szövetkezett csődbejutását sem lett volna szabad tétlenül nézni. Most fel kell mérni, hogy érdemes-e jogi lépéseket tenni, vagy pedig kivárjuk, az új földtulajdonos lépéseit – nyilatkozta kedden lapunknak Madarász Gyula, a Fókusz M igazgatóbizottságának elnöke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése