2012. június 5., kedd

A médiumok ellenőrzésére irányuló minden kísérlet elkerülhetetlenül gondot okoz

Thomas Moore, az EBESZ szerbiai állandó missziójának a helyettes vezetője hétfőn Újvidéken a nemzeti tanácsokkal tevékenységével foglalkozó konferencián kijelentette: észlelhető, hogy egyes kisebbségi nemzeti tanácsok ellenőrizni próbálják azokat a médiumokat, amelyek esetében az alapítói jogokat gyakorolják – írja a Beta. „A médiumok tartalmának ellenőrzésére irányuló minden kísérlet elkerülhetetlenül gondot okoz” – figyelmeztetett Moore a Vajdasági Képviselőházban azon az összejövetelen, amely a nemzeti tanácsok tevékenységéről tanácskoztak. Megítélése szerint „hasznos lehet”, ha a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség és az újságíró egyesületek erősebb külső ellenőrzést végeznének a nemzeti tanácsoknak a tájékoztatás terén gyakorolt tevékenységére. Mint mondta, az egyes kisebbségi nemzeti tanácsok munkájában erős pártbefolyás is tapasztalható.
A szerbiai kisebbségek nemzeti tanácsainak munkáját kutatta a Regionalizmusért Központ és a Nyílt Társadalomért Alap legutóbbi felmérése, melynek eredményeiről a Tartományi Képviselőházban hétfőn megtartott konferencián számoltak be. A kutatás során öt nemzeti tanács – a magyar, szlovák, román, bolgár és roma tanácsok – eddigi munkáját értékelték. A hétfői tanácskozáson részt vettek a civil szervezetek, a városi, tartományi és köztársasági szervek, és a nemzeti tanácsok képviselői is.

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13612/A-mediumok-ellenorzesere-iranyulo-minden-kiserlet-elkerulhetetlenul-gondot-okoz.html, 2012. június 5. [0:51]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése