2012. június 17., vasárnap

Június 17.


Június harmadik vasárnapja
Apák Napja (Dan očeva / Father’s Day)

Az ünnep az Amerikai Egyesült Államokból indult. 1908 júliusában a nyugat-virginiai Fairmont templomában tisztelegtek először az apák előtt, majd 1909-ben a megemlékezés túllépte a templom kapuit. Egyesek szerint a nyugat-virginiai Mrs. John Dodd indította el apja tiszteletére, aki megözvegyülve is becsülettel gondoskodott gyermekeiről, mások szerint viszont a Washington állambeli Spokane városában, 1910 júniusában Sonora Smart, akinek ugyancsak özvegy édesapja egyedül nevelte hat gyermekét.
Az idővel létjogosultságot nyert ünnepet különböző időpontokban tartják világszerte. Az eltérés oka, hogy a szervezőmunka elhúzódott, az ünnep pedig kicsúszott az eredetileg elképzelt ütemtervből, így 1910-ben az első apák napi misét június harmadik vasárnapján tartották. 1966-ban ezt a napot Lyndon B. Johnson elnök rendeletben hivatalosan is "Apák Napjává" nyilvánította, de csak 1972-ben, Richard Nixon elnök elnöksége alatt iktatták törvénybe. Ma már a világ számos országában minden június harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek az édesapjukat (másutt augusztusban, illetve novemberben). 
Miskolcon 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat az Apák Napja magyarországi meghonosítására, amelyet első alkalommal 1994. június 19-én rendeztek meg.Magyarországon a rendszerváltás után először 1994-ben, Miskolcon rendeztek apák napját. (November első szombatja Nemzetközi Férfinap!) 


Az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja [(Svetski dan borbe protiv širenja pustinje i suše / (Svetski dan borbe za plodno zemljište) / World Day to Combat Desertification and Drought)]

 Június 17. az ENSZ Közgyűlés 1995. december 19-i A/RES/49/115 számú határozata alapján az elsivatagosodás elleni világnap, annak kapcsán, hogy 1994-ben, Párizsban ezen a napon került elfogadásra a vonatkozó egyezmény. Hivatalos ENSZ becslések szerint a sivatagok terjeszkedése jelenleg több mint egymilliárd ember létét veszélyezteti és ma már az egész földfelszín egyharmadát érinti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése