2012. június 27., szerda

Június 27.

A vasfüggöny átvágásának napja (Dan presecanja dvozdene zavese / The day the breach of the Iron Curtain) 

A vasfüggöny 1989. június 27-i átvágása, majd a keletnémet menekültek kiengedése Magyarországról megnyitotta az utat a német újraegyesítés, majd a kontinens egységének megteremtése előtt is. Az esemény igazi szimbólumává vált Európa újraegyesítésének, amelyben a magyarok katalizátorszerepet játszottak.

A történelmi pillanat Sopronban 1989. június 27-én: Horn Gyula magyar külügyminiszter (jobbról) és osztrák kollégája, Alois Mock (balról) átvágja a szögesdrótot (Beta/AP)



Légzésfunkciós világnap (Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća / Svestki dan World COPD Day)

Magyarországon június 27-én Légzésfunkciós Világnapot tartanak. A krónikus obstruktív légúti betegség (chronic obstructive pulmonary disease angol nevéből rövidítve COPD) világviszonylatban is komoly népegészségügyi probléma, hiszen ma már ez a kór minősül az ötödik vezető haláloknak a világon. Európában minden órában meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben, Magyarország sem kivétel.
Egyre többen szenvednek krónikus obstruktív légúti betegségben, amely Magyaroszágon is népbetegségnek számít. Ez a legnagyobb esetszámú betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A negyven év felettiek körében négyszer gyakrabban alakulhat ki, mint sok daganattípus vagy szívroham. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség. Magáról a betegségről, annak mibenlétéről, valódi veszélyeiről nagyon keveset tud a lakosság. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, miszerint  Magyaroszágon közel fél millióan szenvednek COPD-ben, ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a kétszáz ezret. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság egyik legfontosabb feladatának tekinti a krónikus obstruktív légúti betegség elleni küzdelmet.
A betegség legfőbb kiváltó oka a dohányzás, de emellett a környezetszennyezés, valamint a munkahelyi légúti ártalom is közrejátszik a kialakulásában. Pontosan ezért a COPD a dohányosok, a passzív dohányosok és jellemzően a városlakók körében fordul elő a leggyakrabban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése