2012. június 14., csütörtök

Június 14.

Véradók Világnapja (Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi / World Blood Donor Day)

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége és az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére, a Véradó Szervezetek Nemzetközi Szövetsége és a Nemzetközi Vértranszfúziós (Vérátömlesztő) Szövetség támogatásával 2004-ben június 14-ét az önkéntes véradók világnapjává nyilvánította Véradók Világnapja néven. 
A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának mintegy 80 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér. 
Ausztriában, 1868-ban ezen a napon született Karl Landsteiner, aki Amerikában dolgozó kutatóorvosként, fölfedezéseivel megteremtette a modern vérátömlesztés, a vérrel való gyógyítás alapjait.
Kutatásainak eredményeként az ABO vércsoport-rendszerről még a századfordulón szerezhettünk tudomást, munkásságáért 1930-ban Nobel-díjat kapott, tíz évvel később pedig munkatársaival fölfedezte az Rh vércsoport-rendszert is. Érdemeinek elismeréseként fogadták el, hogy születésnapja, június 14. legyen az önkéntes véradók világnapja. Azé a hadseregnyi szerény, segítőkész, önzetlen emberé, akik közül mindegyik vállalja, hogy önmaga, a vére egy részét ajándékozza oda, legtöbbször ismeretlen embertársa egészségének helyreállítása, életének megmentése céljából. Ösztönzi őket a vágy, hogy a betegek gyógyulásba vetett reményének kiteljesedését segítsék, hogy a hozzátartozók, barátok, ismerősök szerettüket egészségesen visszakapják. 
Idén (2012) a véradók világnapjának központi ünnepségét Melbourne-ben rendezik meg, témája a 100 százalékos önkéntes és térítésmentes véradás, szlogenje pedig: „Minden típusra szükség van”. (November 27. a Véradók napja Magyarországon!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése