2013. szeptember 17., kedd

Rehabilitáltak a partizánok által kivégzett 113 hódsági németet

Történelmi jelentőségű bírósági döntés Zomborban

Rehabilitáltak a partizánok által kivégzett 113 hódsági németet
Rudolf Weiss
Az illetékes bíróság 113 olyan hódsági németet rehabilitált, akiket a partizánok 1944 őszén ártatlanul kivégeztek.
Történelmi jelentőségű bírósági döntés született a Vajdaságban, ahol a zombori Felső Bíróság rehabilitált 113 olyan hódsági németet, akiket a kommunista partizánok 1944 őszén ártatlanul kivégeztek.
Ez az első olyan rehabilitációról szóló bírósági határozat, amely nem egyénekre, hanem kivégzettek egy csoportjára vonatkozik. „Ez egy fontos lépés a jó irányba, várjuk a továbbiakat is, hiszen 1944-től 1948-ig a kommunista hatalom 67 ezer német civilt gyilkoltatott le Jugoszláviában” – mondta a Kossuth Rádiónak Weiss Rudolf, a Német Népi Szövetség elnöke.
"A történtek jó példával szolgálhatnak az 1944-45-ös délvidéki magyar áldozatok ügyében is" – nyilatkozta a Krónikának az atrocitásokat kutató Matuska Márton, hozzátéve: egy német civil szervezet kezdeményezte a rehabilitációt a bíróságon, és Magyarországon is létezik ilyen szervezet, ezért mindenképpen lépni kell. "Ehhez azonban arra van szükség, hogy a pártok vezetői közösen segítsenek egy ilyen szervezetnek" – hangsúlyozta a kutató. (Kossuth Rádió)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/16020/Rehabilitaltak-a-partizanok-altal-kivegzett-113-hodsagi-nemetet.html, 2013. szeptember 16. [17:52]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése