2013. szeptember 9., hétfő

Szeptember 5.


 Lőrinc napja.
Latin eredetű név, a Laurentius névből származik. Jelentése: Laurentum városából való.
1877 – 27 éves korában meghalt Crazy Horse („Szilaj Ló”) amerikai indián törzsfőnök, aki a csejen és sziú indián törzsekkel, „Ülő Biká”val és „Két Hold”-dal együtt a Little Big Horn folyó melletti ütközetben, 1876.06.25-én legyőzte az amerikai hadsereg egyik lovassági alakulatát.
1892 – Megszületett Szigeti József hegedűművész, zenepedagógus.
1902 – Meghalt Rudolf Virchow német orvos, patológus. A kórházi vonat ötletének kivitelezője.
1912 – Megszületett Kiss Tamás József Attila-díjas költő, esszéíró. Művei: Kedv, remények, Lillák, A főnix szárnya alatt.
1922 – Megszületett Gáti István Széchenyi-díjas orvos, akadémikus, egyetemi tanár, kórházigazgató.
1937 – Megszületett Vágó Nelly Jászai Mari-díjas jelmeztervező, kiváló művész.
1940 – Megszületett Raquel Welch amerikai színésznő, modell, az 1960-as, 70-es évek egyik szex-szimbóluma. 1967-ben a „One Million Years, BC”, 1982-ben a Broadwayn a „Woman of the Year” főszerepében játszott.
1942 – Meghalt Móricz Zsigmond író, újságíró, szerkesztő, a XX. századi magyar realista próza kiemelkedő alakja.
1972 – A Fekete Szeptember elnevezésű arab terrorista csoport bejutott a Müncheni Olimpia színhelyére és túszul ejtett 11 izraeli sportolót. A helyi hatóságoknak csak nagy veszteségek árán sikerült úrrá lennie a helyzeten.
1992 – Meghalt Rajcsányi László háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, sportvezető, mérnök.


Szeptember 5. - A jótékonyság világnapja
A jótékonyság világnapjának ötlete a szekszárdi Balogh Jenő festőművésznek köszönhető. A művész számos keleti országban megfordult, és a szépség mellett látta a borzasztó nyomort is. Tízéves, reménytelennek látszó levelezés után felgyorsultak az események.
A világnapot az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága kezdeményezte 2011-ben, majd a parlament határozatának megfelelően a kormány felkérte a tárcát a szükséges diplomáciai lépésekre.
A munka oroszlánrészét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte, mintegy 50 ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát.
Az ENSZ-közgyűlés 2012. december 17-én konszenzussal nyilvánította szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya halálának évfordulóját a jótékonyság világnapjává. A közgyűlés felkérte az ENSZ tagállamait, a regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg, oktatási és egyéb programok szervezésével. A Teréz anya életműve által közvetített értékek összhangban állnak az ENSZ Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában foglaltakkal, és hozzájárulnak a kultúrák és civilizációk közötti párbeszéd előmozdításához. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése