2014. május 28., szerda

Május 28.



Csanád napja.
Magyar eredetű név, az ismeretlen eredetű Csana név –d kicsinyítőképzős származéka.
1539 – Floridát meghódította Hernán de Soto spanyol konkvisztádor, Kuba kormányzója, aki arany és ezüst után kutatott a Tampa-öbölben.
1738 – Megszületett Joseph Ignac Guillotin fran­cia orvos, a nyaktiló megalkotója.
1742 – Megnyitották az első fedett uszodát, Londonban.
1884 – Megszületett Eduard Benes cseh politikus, miniszter és köztársasági elnök.
1908 – Megszületett Ian Fleming angol író, James Bond megalkotója.
1923 – Megszületett Ligeti György zeneszerző. Ismertebb alkotásai: Másnap (2004) – filmzene; 2001: Űrodüsszeia - filmzene; A ragyogás – filmzene. Színházi zene: Állatfarm, János vitéz.
1944 – Atlantában (Georgia, USA) megszületett Gladys Knight énekesnő.
1958 – Megszületett Fehér Anna színésznő, a Szomszédok című TV sorozat Almája.
1968 – Melbourneben megszületett Kylie Minogue ausztrál énekeső, színésznő (I should be so lucky, Loco-Motion).
1987 – Mathias Rust, egy 19 éves pilóta magánrepülőgépével a Németországból indulva a moszkvai Vörös téren landolt kijátszva a Szovjet légvédelmet.


1999. május 28., péntek
* A NATO több hullámban támadta Belgrádot, Ništ, Aleksinacot, Lekovacot, Vladičin Hant, Pirotot, Valjevo és Kosovo térségét. Belgrádban cirkáló rakéták romboltál le  a Bežanijska Kosan és a  Leštanin levő áramelosztót, s ennek következtében az egész ország területén tovább romlott az áramellátás. Egy rakéta a temerini Staro Đurđevo Helyi Közösség közelében az Öreg-majornak nevezett, nem beépített területen robbant fel.
* Jugoszlávia elfogadja a G8 csoportnak a kosovói válság megoldására vonatkozó elveit és egyetért azzal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ESZ Alapokmányával összhangban határozatot hozzon – álla abban a közleményben amelyet a hivatalos Belgrád adott ki Slobodan Miloševićs, a JSZK elnöke és Viktor Csernomirgyin orosz elnöki különmegbízott megbeszélései után.
* A jugoszláv kormány közölte, hogy a JSZK nem ismeri el a hágai törvényszéket és elutasítja a Slobodan Milošević jugoszláv elnök ellen a nemzetközi bíróságnál tett vádemelést. A közlemény szerint „újabb Jugoszlávia elleni manipulációról van szó, és ez újabb bizonyíték, hogy a hágai törvényszék nem a jog és az igazságügy intézménye, hanem a washingtoni és brüsszeli parancsok végrehajtásának eszköze”.
* A belgrádi értelmiségiek egy csoportja felszólította Jugoszlávia és Szerbia vezetőit, hogy higgyenek Viktor Csernomirgyinnek, az orosz elnök megbízottjának jó szándékéban. A csoport külön kérte, hogy a viszonyokat Crna Gorával demokratikus úton oldják meg.
* A Vajdasági magyarok Demokratikus Szövetsége és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői együttműködési megállapodást írtak alá és felhívták a többi magyar pártot is az új alapokon nyugvó együttműködés kialakítására.
* Az Európai Unió, illetve az európai NATO-tagállamok védelmi miniszterei Bonnban tanácskozást tartottak. Ezt megelőzően William Cohen amerikai védelmi miniszter megpróbálta rábírni a mértékadónak tartott NATO-országokat szárazföldi offenzíva megindítására a Balkánon. Kollégaival azonban csak abban tudott megegyezni, hogy fokozni kell a légicsapások intenzitását és kibővíteni a célpontok listáját.
* A NATO akciói június közepére elvezethetnek a kosovói konfliktus lezárásához – jelentette ki Varsóban Javier Ruperez, az Észak-atlanti Közgyűlés elnöke.
* A Beta hírügynökség jelentése szerint – amelyben a Washington Post írására hivatkozik – a NATO katonai parancsnokai politikai jóváhagyást kaptak polgári telefonos és számítógépes központok támadására is.
* Megkezdték támadó műveleteiket Jugoszlávia felett az amerikai tengerészgyalogság Taszárra (Magyarország) vezényelt F-18-as harci gépei. A taszári légibázisra megérkezett három A-10-es harci gép is. A „varacskos disznó”-nak és „tankölőnek” nevezett harci gépeket páncélozott földi célpontok megsemmisítésére fejlesztették ki.
* Soros György magyar származású amerikai üzletember a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen mondott beszédében éles szavakkal ítélte el a Kosovóval kapcsolatos stratégiát.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése