2014. május 9., péntek

Régi adósság vár törlesztésre: Zenta, Magyarkanizsa és Ada községek térjenek vissza Bácskába!

Miután nyilvánosságra került a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség között aláírt koalíciós megállapodás szövege, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) megállapította, hogy több, a délvidéki magyar közösség szempontjából kulcsfontosságú kérdés megoldására tett konkrét ígéret kimaradt, esetleg túlzottan általános megfogalmazásban, határidők és operatív feladatok meghatározása nélkül fogalmazódtak meg a megállapodás tételei.
Az egyik égető, hosszú évek óta húzódó probléma az észak-vajdasági közigazgatási körzetek körüli anomália, mely még a Milošević-érában jött létre, 1995-ben, és amelynek következtében a történelmi, földrajzi, gazdasági, etnikai és közlekedési szempontból is gyökeresen Bácskához tartozó Zenta, Magyarkanizsa és Ada községek az Észak-Bánáti Körzethez kerültek, Nagykikinda központtal.
A VMSZ és az SNS között létrejött koalíciós megállapodás 3. pont c) szakaszában a következő szöveg olvasható: „A fejlesztési alrégiók területe (amelyek létrehozását a Regionális fejlesztésről szóló törvény irányozza elő), összhangba kerül a földrajzi, infrastrukturális és gazdasági körülményekkel, azaz Ada, Magyarkanizsa és Zenta egységes fejlesztési alrégiót fog alkotni Szabadkával, Kishegyessel és Topolyával, a közigazgatás körzetek jelenlegi határainak érintése nélkül.”
A koalíciós szerződés többi részében ugyanakkor nem esik szó a közigazgatási körzetek reformjáról és ésszerűsítéséről, melyből arra lehet következtetni, hogy a kormány eredetileg nem tervezett foglalkozni a problémával.
A Magyar Remény Mozgalom (MRM) Zenta, Magyarkanizsa és Ada Községi Helyi Szervezetei, a helyi lakosok többségének akaratával összhangban, jogosan követelik az újonnan felállt szerb kormánytól, hogy vegyék napirendjére a közigazgatási körzetek átrendezésének kérdését, és ennek során a három tiszamenti község, Zenta, Magyarkanizsa és Ada kerüljenek vissza a szabadkai központú Észak-Bácskai Körzetbe.
Nyilvánvaló tény, hogy a kilencvenes években hozott elhibázott döntés egyértelműen politikailag motivált volt, melynek szándéka szerint meg akarták bontani a magyar többségű észak-bácskai régiót. Az átrendezés nem bizonyult hatékonynak, és a három község lakossága, önkormányzati szervei, vállalkozásai és intézményei számára a Nagykikinda felé kötelezett kapcsolatai természetellenesek, nem hatékonyak és többletkiadásokat eredményeztek eddig és folyamatosan eredményeznek az érintettek számára.
Majdnem húsz év után végső ideje, hogy az észérvek felülkerekedjenek az egykori nacionalista indíttatásból hozott döntések felett, és ebben van nagy szerepe az új szerb kormánynak. Ez nemcsak a magyarság érdeke, hanem az összes helybéli polgár javát szolgálná.
A Magyar Remény Mozgalom nevében,
Körmöczy Violetta, az MRM Zenta Községi Szervezetének elnöke
Horváth Dániel, az MRM Magyarkanizsa Községi Szervezetének elnöke, községi tanácsnoka
Rusai József, az MRM Ada Községi Szervezetének elnöke
Zenta, 2014. május 8.
A közlemény szerb és magyar nyelvű változatát a kormánypártok részére is eljuttatásra kerül


Közzétette: Terhes Tamás 2014. május 08. csütörtök, 17:30 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése