2014. május 14., szerda

Provokáció a magyarsággal szemben: üldöznék a szerbül nem beszélő nemzettársainkat

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
A nemzetek közötti feszültség gerjesztésére alkalmas javaslattal és kijelentésekkel állt elő a Szerbiai Demokrata Párt vajdasági tartományi szervezetének elnöke, Milenko Jovanov. A politikus bejelentette, hogy „nyelvőrséget” indítanak annak érdekében, hogy felmérjék, mennyire beszélik Vajdaságban a szerb nyelvet, elsősorban a magyarok Észak-Bácskában. Jovanov szerint ugyanis egész települések akadnak, melyekben nem beszélik az állam nyelvét.
A Magyar Remény Mozgalom (MRM) felháborítónak és aggasztónak tartja a DSS képviselőjének kezdeményezését, mely állítólag a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ún. nyelvrendőrségi akciójára szánt válaszlépés lenne. Illene azonban tudnia a politikusnak és pártjának is a kettő közötti különbséget, hiszen a magyar „nyelvrendőrség” a szerbiai törvényekben lefektetett állami vállalásokat hivatott leellenőrizni a gyakorlatban is, addig ők olyan adófizető szerbiai magyar állampolgárokat üldöznének, akik számára sehol sincs előírva, hogy milyen nyelven lennének kötelesek beszélni, akár egész életük során.
Az MRM is azon a véleményen van, mely szerint Szerbiában a szerb nyelv tanintézményekben történő oktatási programja túlságosan elavult, régimódi és alkalmatlan arra, hogy azon keresztül a magyar fiatalok elsajátítsák a nyelvet. Éppen az oktatási minisztérium az, amely az utóbbi négy évben folyamatosan elutasította az új nyelvoktatási tantervre tett délvidéki magyar javaslatokat. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy éppen a mindenkori szerb kormányok érdeke diktálja azt, hogy a magyarok minél kevésbé beszéljék az állam nyelvét, ezáltal pedig hátrány érje őket a továbbtanulás során és a munkaerő-piaci elhelyezkedésnél is.
Egyes felelőtlen szerb politikai tényezők ismét a valós problémákról kísérlik meg elterelni a figyelmet, és némi gyülőletbeszéddel és uszítással igyekeznek teret nyerni a szavazótábor soviniszta érzületű rétegei között. Az MRM arra kéri a polgárokat, hogy ne üljenek fel ennek a fajta szemfényvesztésnek.
A Magyar Remény Mozgalom (MRM) nevében,
László Bálint
Elnök
 
2014. május 14. szerda, 09:46 Szerkesztő  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése