2014. május 11., vasárnap

Tiszaszentmiklósi botrány: VMSZ-es káder hibájából a gazdák a kelleténél tizenkétszer nagyobb járulékot fizettek!

a49798458 











Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a csókai községhez tartozó Tiszaszentmiklós gazdái, termőföldek tulajdonosai az elmúlt három évben tizenkétszer nagyobb helyi járulékot fizettek, mint amekkorát népszavazás útján határoztak meg.
Elmondásuk szerint az ordító hibát Jankovits Roland, a csókai községi közigazgatás osztályvezetője (egyébként a Vajdasági Magyar Szövetség kádere) követte el, aki tévesen értelmezte az eredeti határozatot.
Miután a földtulajdonosok kapcsoltak, hogy - enyhén szólva - túl sokat fizetnek, a helyi Tisza menti Gazda Mezőgazdasági Egyesület a tartományi ombudsmanhoz fordult.     
Megállapítást nyert, hogy a mezőgazdaságból és erdészetből származó bevétel alapján elszámolt helyi járulék, amelyet a derék tiszaszentmiklósi gazdák lelkiismeretesen fizették, évi szinten a kataszteri jövedelem nem 15, hanem 180 százalékát tette ki.
Az ombudsman ezzel kapcsolatos írásos véleménye megérkezett a csókai községi közigazgatás címére, de miután az ottani illetékesek nem reagáltak (!), a tartományi polgári jogvédő a Községi Tanács címére is elküldte, ugyanis a tanács feladata, hogy felügyelje a községi közigazgatás munkáját.    
Végül Balázs Ferenc községi elnök rendkívüli ülést hívott össze, amelyen azt javasolta, szüntessék meg a Jankovits által hozott végzéseket, amelyekkel az elmúlt három évben megkárosította a gazdákat, a befizetett többletösszeget pedig mutassák ki, mint a gazdák előre törlesztett adókötelességeit. Javaslatát elfogadták.
Cseslyár Gusztáv termelő a Blic napilapnak nyilatkozva, elpanaszolta, hogy Jankovits hibájából a helyi járulékot három éven keresztül nem évi, hanem havi szinten számolták el nekik, ami azt jelenti, hogy 36 évre előre fizettették meg velük, holott a járulék fizetésének kötelezettsége 2016-ban lejár.
Jogos a kérdés: vajon a vétkes felel-e a súlyos mulasztásáért? Jóslatom: nem.
Az egyik ismerősöm szerint a VMSZ, amely ugyan nem rendelkezik valamire való káderekkel és jelentősebb szellemi kapacitással, mégis annyira gazdag, dörzsölt és gátlástalan bizniszpárt, hogy lehetetlen legyőzni, főleg normális eszközökkel. Ugyanakkor előfordulhat, hogy előbb-utóbb önmagát fogja legyőzni, "megverni", "felfalni".
Lehet, hogy igaza van?
Blic nyomán K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. május 10. szombat, 18:00 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése