2014. május 23., péntek



Május 23., Dezső napja
A latin Desiderius névből származik. Jelentése: kívánt, óhajtott gyermek.
1618 – Prágában a rendi gyűlésen a protestánsok két katolikus császári tanácsost kidobtak a Hradzsin ablakából.
1825 – Megszületett Barna Ferdinánd nyelvész, műfordító, könyvtáros. 1871-ben magyarra fordította a Kalevalát, és Galeotto Marzio Mátyás királlyal foglalkozó művét.
1849 – A felső-sziléziai Grafenbergben megszületett gróf Khuen-Héderváry Károly, aki közel 20 évig horvát-szlavón-dalmát bán volt, majd kétszer is betöltötte Magyarország miniszterelnöki tisztségét.
1912 – A rendőrség szétverte Budapesten az összegyűlt tömeget, akik az általános választójogért és Tisza István lemondásáért tüntettek.
1950 – Megszületett Csányi Béla világbajnok tekéző.
1965 – Megszületett Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó.
1987 – Bartókról nevezték el a Magyar Rádió URH-n adott harmadik műsorát, amely elsősorban komolyzenei programokat sugároz jelenleg is.
1990 – Koalíciós kormány alakult Magyarországon.
1990 – Antall József történészt, az MDF elnökét választották kormányfővé, aki tisztségét 1993. 12. 12-én bekövetkezett haláláig töltötte be.
1992 – Meghalt Giovanni Falcone olasz bíró, ügyész, igazságügyi tisztviselő, aki sikeresen és bátran lépett fel az olaszországi maffia ellen.


1999. május 23., vasárnap
* Megszólaltak a légvédelmi szirénák Belgrádban, Pancsován és Újvidéken. A NATO támadta Perizren és Istok térségét is. A belgrádi Studió B jelentése szerint szünetel az áramellátás Bánátban és a főváros több negyedében. Újvidék városrészeiben váltakozva több órán át áramszünet volt és akadozott a vízszolgáltatatás. Megszakad az áramszolgáltatás Nišben, Kraljevón, Čačakon, Leskovácon és Užicén is. Šabácon találat ért két lakónegyedet, de emberi áldozatokról nem érkezett hír.  Erős robbanásokat jelentettek Sremska Mitrovica és Mađelos faluból, valamint Újvidékről is. 
* Johanes Rau 68 éves észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnököt, szociáldemokrata politikust választották meg Németország új elnökévé a következő öt évre a Berlinben megtartott szavazáson.
* A magyarországi Taszár légibázisra további négy F18-as amerikai harci gép érkezett és ezzel számuk 20-ra növekedett (további négy érkezését várják).
* A Hezbolah nevű, Irán-barát síita gerillaszervezet fegyveresei saját közlésük szerint teljesen megsemmisítették az izraeli hadsereg és szövetségesei egyik megerősített állását Libanonban.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése