2014. május 29., csütörtök

Május 29.



Magdolna napja.
A héber eredetű Magdaléne magyar változata, jelentése magdalai, torony, bástya.
1205 – Királlyá koronázták II. Andrást, az első magyar királyt, akinek koronázási esküt kellett tennie.
1867 – Elfogadták a magyar országgyűlés kamarái a közösügyi javaslatot, amit Ferenc József július 28-án szentesített. Ezzel lerakták a dualizmus, a kétközpontú birodalom alapjait.
1660 – Angliában a polgárháború után helyreállították a királyságot. I. Károly fia, a Stuart-házból származó II. Károly lépett a trónra, Anglia alkotmányos királyság lett.
1846 – Megszületett Apponyi Albert gróf, konzervatív politikus.
1875 – Meghalt Izsó Miklós szobrász (debreceni Csokonai-szobor).
1899 – Ozorán megszületett az A-vitaminnal kapcsolatos kutatásairól ismert Cholnoky László kémikus, Kossuth-díjas vegyész.
1917 – Megszületett John F. Kennedy (JFK), az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke, aki 1963-ban Dallasban merénylet áldozata lett.
1929 – Megszületett Rényi Tamás rendező, színész (A pince, Krebsz, az isten).
1953 – Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa ezen a napon értek fel a elsőként a világon a Mount Everest csúcsára.
1982 – Meghalt Romy Schneider (eredeti néven: Rosemarie Magdelena Albach-Retty) osztrák születésű színésznő, Sissy hercegnő leghíresebb alakítója (A per, Mi újság, Cicamica?).


1999.  május 29., szombat
*  A NATO-légierői bombázták Belgrád, Újvidék, Sremska Mitrovica, Ćuprija, Versec, Kosvska Mitrovica, Priština, Kosovske Vitine és Kraljevo környékét, valamint a drmnói és a Bajina Bašta-i elosztóberendezést. Hajnali három órakor szinte egész Szerbiában megszűnt az áramszolgáltatás. Ismét bombázták az Újvidéki Televizót, lövedékek hullottak a Ribnjak és a Mišeluk településekre is. Két személy megsebesült.
* Časlav Popović az újvidéki végrehajtó bizottság elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy már másnap (május 21-én) visszavonta személyes okokból benyújtott lemondását és, hogy véleménye szerint jogilag tisztázott a dolog: „a végrehajtó bizottság nincs lemondásban”. 
* Slobodan Milošević jugoszláv elnöknek bizonyítania kell, hogy komolyan óhajtja a megegyezést a kosovói válságban – jelentette ki Robin Cook brit külügyminiszter.
* A NATO további részleteket vár Viktor Csernomirgyin belgrádi látogatásának eredményéről, de stratégiája továbbra is változatlan – jelentette ki a katonai szervezet szóvivője.
* A londoni The Gardian napilap írása szerint a NATO módosított a Jugoszláv katonaság Kosovóban tartózkodó egységei elleni bombázási stratégián: a Priština-Szkopje útvonalra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, amely potenciálisan a NATO szárazföldi erőinek legvalószínűbb útvonala lenne.
* A Trieszt melletti vasútállomáson a hatóságok erővel távolították el a sínekről az olasz lövészek magyarországi hadgyakorlata ellen tiltakozó pacifistákat.
* Abujanban letette hivatali esküjét, és ezzel hivatalába lépett Olusegun Obasanjo, Nigéria új elnöke – az utóbbi 15 évben az ország első szabadon választott államfője.
* Szlovákiában megtartották az elnökválasztások második fordulóját. 
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


Május 29. – Az egészséges emésztés világnapja
A világnapot annak emlékére tartják meg 2004 óta, hogy 1958. május 29-én alakult meg a Nemzetközi Gasztroenterológiai Társaság (WGO) Washingtonban. A nemzetközi és hazai szakmai szervezetek is kiemelt fontosságúnak tartják a betegségmegelőzés, a szűrések minél szélesebb körű elterjesztését.
A világnapon minden évben más és más kiemelt témával hívják fel a figyelmet az emésztés és az egészség kapcsolatára. Idén a vastagbél daganatos megbetegedéseit választották fő témának. E betegségek 100 százalékban megelőzhetőek, illetve orvosolhatóak lennének időben elvégzett szűrővizsgálatok révén, hazánkban így évente ötezer ember élete lenne megmenthető.
Az emésztés igen bonyolult, egyénenként is változó folyamat. Az emésztési problémák az ember közérzetét, életminőségét is befolyásolják. Sok millió embert érintenek világszerte, súlyos esetben akár rákos megbetegedésekhez is vezethetnek.
A rossz emésztés kihat az egész szervezetre, hiszen nem szívódnak fel azok a fontos ásványi anyagok, vitaminok, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez. Megfelelő minőségű és összetételű táplálkozással, a túlevés, túlivás, dohányzás, gyorsételek elkerülésével jelentősen csökkenthetők az emésztési problémák okozta kellemetlenségek.
A problémamentes emésztés nemcsak a kellemes közérzet alapja, hanem az egészség megőrzésének egyik záloga is.
Európában az emésztőrendszeri problémákkal küzdők számát 40-80 millió főre becsülik, Magyarországon minden harmadik ember fordul hasonló panasszal orvosához, a magyar nők több mint fele küzd valamilyen emésztési problémával. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése