2014. május 4., vasárnap

Május 4.



Mónika napja.
Karhagói pun eredetű név, jelentése istennő. Más magyarázat szerint görög eredetű, jelentése magányos. Másik értelmezés szerint latin eredetű, jelentése tanító.
1896Felavatták az első európai földalatti vasutat Budapesten.
1929 – Brüsszelben megszületett Audrey Hepburn (eredeti nevén: Edda Hepburn van Heemstra) amerikai színművésznő
1925 – Újdombóváron megszületett Buzánszky Jenő labdarúgó és edző.
1928 – Megszületett Hankiss Elemér szociológus, publicista.
1938 – Budapesten Megszületett Juhász Előd zenetörténész és újságíró, a Zenebutik Zenehíd című műsor szerkesztője és vezetője.

1999. május 4., kedd
* A NATO-erők Belgrád, Kraljevo, Vranje és Újvidék környékét bombázták. Prištinát és a környező településeket több ízben is bombázták. Újvidéken akadozott a villanyáram-, víz és kenyérellátás.
* Viktor Csernimirgyin orosz elnök balkáni különmegbízottja Bill Clinton amerikai elnökkel folytatott megbeszélései után kijelenttette, hogy a kosovói probléma diplomáciai megoldása most „közelebb van”, mint volt.
* A fejlett ipari országok és Oroszország (G-8) külügyi főigazgatói bonni találkozójukon megegyeztek abban, hogy az ENSZ égisze alá helyezik a kosovói rendezés folyamatát.
* Szabó János magyar honvédelmi miniszter állítása szerint Budapest nem tart attól, hogy a kosovói konfliktus esetleg átterjed Magyarország területére is.
* A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja a repülőtér- és a légtér használatot engedélyező országgyűlési határozat módosítását szorgalmazta. A változás lényege: ki kívánják zárni, hogy a harci gépek magyar területről indítsanak támadást jugoszláviai célpontok ellen.
* Vuk Obradović, a Szociáldemokrácia párt elnöke úgy értékelte, hogy a legnagyobb állami és nemzeti érdek a háborús cselekmények beszüntetése és a béke megteremtése.
Hasonlóan nyilatkozott Goran Svilanović, a Szerbiai Polgári Szövetség elnöke is.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése