2014. október 15., szerda

BIRN: Az EB-jelentés nem volt elég kemény


BIRN: Az EB-jelentés nem volt elég kemény
Az Európai Bizottság (EB) Szerbiának az integráció folyamatában való előrehaladásról szóló 2014-es jelentése nem volt elég „éles”, sok problémát nem említettek benne, az EB egyes javaslatai pedig már a tavalyi jelentésben is szerepeltek – értékelt ma a balkáni oknyomozó újságírói hálózat, a BIRN.
Mint arról hírt adtunk, az EB október 8-án tette közzé éves jelentését Szerbia elért eredményeiről, s ebben a jelentésben az EU-s csatlakozással kapcsolatos területeken folyó reformokat értékelték.
Nemanja Nenadić, a Transparency Srbija programigazgatója a BIRN által szervezett vitán azt mondta, a 2013-as, sőt a 2010-es meg a 2009-es jelentésekben is szereplő dolgok újbóli említése azt bizonyítja, hogy Szerbiában semmi se változott, s nyilvánvaló, hogy nem dolgoznak eleget.
Nenadić leszögezte, Szerbiában trend az, hogy visszaélnek az EU-nak az egyes törvényekkel kapcsolatos dicsérő véleményével, ezt használják ürügyként az országból érkező összes kritika figyelmen kívül hagyására.
Értékelése szerint valóban jónak mondható az EB jelentése, de nem kifogástalan, s úgy kell felfogni, mint a szerbiai kormánynak szóló emlékeztetőt arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi korrupcióellenes intézkedések nem elegendőek.
A korrupció kockázatát jelentős mértékben növelő egyes folyamatok nem is szerepelnek a jelentésben, ilyen például az, hogy nem hajtották végre a közvállalatokról szóló törvényt, vagy hogy megkerülték hazai szabályozásnak a verseny és az átláthatóság elveire vonatkozó tételeit a nemzetközi egyezmények alkalmazásával, tette hozzá Nenadić.
A rendezvényen elhangzott, annak ellenére, hogy a szerbiai kormány értékelése szerint az EB-nek a tagjelölt országok előrehaladásáról szóló jelenlegi jelentése Szerbia számára a legkedvezőbb, maga a jelentés arra mutat rá, hogy a kormány hatása csak ötven százalékos és nincs meg a teljes meg szükséges konszenzus a reformok lefolytatása kapcsán. (Beta)

http://www.vajma.info/cikk/szerbia/21194/BIRN-Az-EB-jelentes-nem-volt-eleg-kemeny.html, 2014. október 14. [20:06]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése