2014. október 27., hétfő

Hová tűnt 1,3 millió euró?



A VMDK-sok ízekre szedték az MNT pénzügyi beszámolóját

Együtt hallgattunk a Vajdasági Magyar Szövetség ballépéseiről és mulasztásairól, amióta csak létezik! Mélyen elkötelezett, pártkönyves újságírók is, bértollnokok és alkalmi szekértolók is, meg kívülálló, pálya széléről be-beszólogatók is. A legvelősebben talán így lehetne összefoglalni a vajdasági magyar újságírók sunyi cinkosságának és árulásának egyik megnyilvánulási formáját. Ez jutott eszembe, miután elolvastam Elvegyi Ákos, VMDK-s politikus minapi bejegyzését az említett párt egyik Facebook-oldalán. Ő ugyanis párttársaival egyetemben elvégezte azt, ami minden normális országban a sajtómunkások dolga lett volna. 
Az internetes közösségi oldalon a politikai szervezet tanácsának elnöke pár sorban arról számolt be, hogy a vasárnap megejtett Nemzeti Tanács-i választások kampányfinisében őt is megszólaltatták néhány médiumban, merthogy a VMDK is indított önálló listán saját jelölteket. Szerepelt a Topolyai Televízióban és a szabadkai székhelyű Pannon Televízióban is. A topolyaiak leadták az interjút a teljes terjedelmében, a szabadkaiak viszont alaposan megnyirbálták a nyilatkozó mondanivalóját. A pannonosok a Közügyek című műsornak készített beszélgetést már eleve nem élőadásban sugározták, hanem felvételről közvetítették. Így volt idejük megvágni a kép- és hanganyagot rendesen. Meg is vágták. Persze meglehet, hogy kimondottan és szigorú felső, igazgatói utasításra…

1,33 euró jut minden vajdasági magyarra

Elvegyi Ákos már eleve kényes témát választott: a Magyar Nemzeti Tanács elmúlt négyévi munkájáról készült pénzügyi beszámolót elemezte a tőle megszokott komolysággal és alapossággal. Magyarán: teljesen szétcincálta, ízekre szedte a jól fésült és szépen vasalt VMSZ-es kimutatást. Majd párhuzamot vont, és a leglényegesebb pontokban összevetette a beszámolót általuk, azaz a VMDK által felvázolt programmal.
A meghívott tévés vendégnek már a legelső mondatai is baljós hangzásúak voltak, merthogy kurta-furcsának találta a pénzügyi elemzést. Az MNT tevékenységéről szóló 206 oldalas beszámolóban mindössze 7 és fél oldalt szenteltek az anyagiak taglalására. Majd folytatta azzal, hogy nem mutatható ki egyértelműen, mennyi pénzből gazdálkodtak az elmúlt 4 évben. Csak az derül ki, hogy összesen 1 milliárd 34 millió dinárt (8.689.000,00 eurót) költöttek el.  Ennek az összegnek a 70 százalékát a magyar állam adta, méghozzá céleszközként, előre meghatározott tevékenységekre, és csak a maradék 30 százalék származik a szerbiai költségvetésből. A szerb állam által folyósított pénzzel (4 évre 2 millió 652 ezer euró) gazdálkodhatott szabadon az MNT.  És gazdálkodott is, mert az összegnek a felét úgymond saját magára költötte: az általa foglalkoztatottak bérezésére 871 064 eurót, útiköltségére pedig 117 585 eurót. Amikor a felhasznált pénzösszeget elosztjuk a vajdasági magyarok lélekszámával, akkor kiderül, hogy 1,33 euró, azaz l58 dinár jut fejenként egy évre. Ennyiből érvényesítheti a jogait, ennyit fordíthat sorsának javítására minden egyes délvidéki magyar.

Felvételezés közben berohant az igazgató

 Elvegyi Ákos az internetes közösségi oldalon tett bejegyzésében ezt írja: „A műsort felvételről sugározta és alaposan megvágta a Pannon TV. A tévé igazgatója dühroham közepette rontott be a stúdióba a felvétel közben, azt megszakítva. Nem tetszett neki az, hogy elmondtam, az MNT-VMSZ az elmúlt 4 éves periódusban NEM SZÁMOLT EL 1.300. 000 euróval. Az sem tetszett neki, hogy elmondtam, az MNT-ben 34 munkaviszonyban levő személy van. (Vajon mit csinálnak?) S még sok más érdekes pénzügyi számadatot eltávolítottak, amelyeket elmondtam. Miért NEM szabad minderről tudniuk a délvidéki magyaroknak?”
A bejegyzésben arra nem tér ki pontosan, hogy melyik volt az a mondat, amely kiváltotta az RTV igazgatójának a közbelépését. Felvételezés közben mikor nyitott be a stúdióba, akkorra már hány perc telt el a tervezett műsoridőből, és mennyi ideig tartott a kényszerű leállás, a vitatkozás? Jó lett volna azt is megtudni, hogy a váratlan megszakítás után ugyanolyan hangulatban és hangnemben folytatódott-e a beszélgetés, vagy a kérdezőben is, meg a vendégben is maradt némi zavartság, idegesség. Meg azt is, hogy az igazgató távozott-e a szokatlan kis közjáték után, vagy pedig ott maradt a takarásban a beszélgetés végéig.
Végezetül: a VMDK jelöltjének bemutatkozásakor történt igazgatói beavatkozás nyomán felvetődik a kérdés, hogy minden politikai párt, minden vajdasági magyar tanácstag-jelölt esetében hasonlóképpen járhattak el? Egy másik helyiségben, egy különszobában tágra nyílt szemekkel néztek és „árgus fülekkel” hallgattak minden egyes stúdióban zajló beszélgetést, hogy aztán a kellő pillanatban közbeléphessenek és leállíttassák a felvételt? (Mint tették azt illetékes elvtársak anno, a letűnt szocializmus éveiben.) Vagy ez a kitüntető figyelem kimondottan csak a politikai ellenlábasoknak, a nem VMSZ-esként gondolkodó magyaroknak járt ki?

A VMDK politikusai az MNT pénzügyi beszámolójáról:

„… megállapíthatjuk, hogy a 4 éves ciklusban a bevételek több mint 68 százaléka anyaországi forrásokból származott. A Szülőföld Alap 20.817,00 euró, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt 4.493.429,00 euró, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Szekeres László Alapítványon keresztül 149.899,00 euró, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 1.199.845,00 euró és Magyarország Külügyminisztériuma 24.506,00 euró támogatásban részesítette az MNT-t, így segítve programjainak megvalósítását.
A szerbiai forrásokból származó pénzek az elmúlt 4 éves időszakban: köztársasági állami támogatás: 1.940.326,00 euró, tartományi költségvetési támogatások: 593.210,00 euró és önkormányzati költségvetési támogatások: 18.850,00 euró. Elég csak összeadnunk a táblázatban szereplő beérkezett támogatások összegét, azonnal kiderül, hogy csupán 231.629.006,00 dináros összegről beszélhetünk, útközben valahol eltűnt – a fene nagy számolgatásokban! – 3.789.884,00 dinár, azaz 31.847,00 euró.
Ekkora (egyébként bármilyen) pontatlanság akár teljességében is megkérdőjelezheti egy pénzügyi beszámoló hitelességét. Nem beszélve arról, hogy az egész beszámoló így, önálló kiadványként is megjelent, és az egész dokumentumot az MNT szerzői jogvédelem alá helyezte. Még elképesztőbb ebben a történetben, hogy ezt a 4 éves időszakra vonatkozó beszámolót így, ebben a pontatlan – hiteltelen! – formában az MNT el is fogadta.”
És még egy idézet: „Az MNT vezetői nagyvonalúan megfeledkeztek arról, hogy beszámoljanak 130.118.968,00 dinár elköltésének módjáról, azaz arról, hogy 1.093.436,00 eurót, mint JELENTÉKTELEN KIADÁSI TÉTELT, milyen célokra és tevékenységekre költöttek el?”

Így tehát a címben feltett kérdésre – hogy hová tűnt 1,3 millió euró, nem kapunk választ. Ahogyan arra sem, hogy a VMDK politikusával készült beszélgetés megcsonkítását szóvá teszik-e a Pannon RTV-ben, kérnek-e tőlük magyarázatot.

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése