2018. szeptember 12., szerda

Bosszú vagy történelmi döntés

– A pártok is értékelték a Sargentini-jelentés elfogadását

Bosszú vagy történelmi döntés – A pártok is értékelték a Sargentini-jelentés elfogadását

A magyarországi pártok eltérően értékelik azt, hogy az Európai Parlament szerdán kétharmados többséggel elfogadta a Sargentini-jelentést, amely a magyar közállapotokkal, a jogállamiság helyzetével, illetve a demokrácia állapotával foglalkozik. A kormánypártok bosszúról beszélnek és nem tekintik érvényesnek a döntést, míg az ellenzék szerint történelmi döntés született, hiszem kimondatott, hogy Magyarországon veszélyben a demokrácia és a jogállam.
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Soros György bosszújának tartja az EP döntését. A politikus budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Soros György embere, a jelentés Soros szervezeteinek és médiumainak véleményére épül, az ő emberei szervezték meg az EP-ben a bevándorláspárti többséget a döntés mögé.
„A magyar választók a kormányt és a kormánypártokat világos mandátummal látták el bevándorlásügyben, ebből nem tudunk és nem is akarunk engedni, ezért az Országgyűlés válaszolni fog a bevándorláspárti EP-képviselőknek“ – mondta a frakcióvezető, hozzátéve: politikai lépéseket fognak tenni, hogy megvédjék az országot a hamis és hazug vádaktól, és megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy jogi értelemben miként tudják magukat megvédeni, a szerdai szavazás ugyanis szerinte egy teljesen nyilvánvaló csaláson alapul.
„Egy jogilag érvénytelen döntés született, politikailag pedig nem fognak engedni a zsarolásnak“ – mondta Kocsis, kiemelve, hogy a Fidesz nem lép ki az Európai Néppártból.
A Fidesz EP-képviselői közül is többen értékelték a szerdai szavazást: Szájer József, a Fidesz frakciócsoportjának vezetője szerint jogi értelemben érvénytelen a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentés elfogadása, ugyanis csak a szavazási szabályok megsértésével sikerült elérni a kétharmados többséget. Szájer a jelentést „hazugságokon alapuló, koncepciós vádiratnak“ nevezte, amely tele van tárgyi tévedésekkel és kiforgatja a tényeket.
Velük szemben Ujhelyi István, az MSZP képviselője azt mondta: egy ilyen szavazást követően egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik a hatalomból, és bocsánatot kér mindazért, amit Magyarország ellen tett.
Úgy vélte, történelmi lépésre szánta el magát az Európai Unió és az EP meggyőző, pártcsaládok felett átívelő masszív többsége.
„Ma az az igazi hazafi, aki országát, nemzetét és gyermekeinket meg akarja védeni az orbáni rezsim erőszakos károkozásától“ – fogalmazott. Most elfogadott jelentésében – az európai nemzetek képviseletében – az Európai Parlament több mint kétharmados többsége erre tett kísérletet.
Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője nyilatkozatában úgy vélte: az EP-ben leadott szavazatok nem csak azt jelentik, hogy a képviselők többsége meggyőződött arról, hogy Magyarországon veszélyben forog, rendszerszinten sérül a jogállamiság, a magyar kormány sérti az európai szerződésekben foglalt alapvető jogokat és értékeket. Azt is jelzik, hogy az Európai Néppárt többsége egyetértett ezzel a véleménnyel.
Hangsúlyozta, a jelentés a magyar kormánynak a magyar emberek érdekeit és jogait sértő tevékenységét bírálja. A jelentés kimondja, a magyaroknak is joguk van azokhoz a jogokhoz, védelemhez, garanciákhoz, amelyek a többi európai szabadságát, vallás-, lelkiismereti és szólásszabadságát védik. „Az üzenet egyértelmű a magyar kormány számára: nem lehet Európában büntetlenül aláásni és megsérteni az alapvető jogokat és értékeket“ – fogalmazott az EP-képviselő.
Az EP nagyon fontos döntést hozott, amely világos jelzése annak, hogy a jelentős többség, beleértve a Fidesz pártcsaládjába tartozó képviselőket is, nem fogadja el és határozottan elutasítja az Orbán-kormány politikáját – jelentette ki Niedermüller Péter DK-s képviselő, míg a párt budapesti sajtótájékoztatóján Rónai Sándor pártszóvivő arra szólította fel az Európai Néppártot, hogy zárja ki soraiból a Fideszt. Niedermüller szerint a szavazás eredménye nem jelent sem győzelmet, sem vereséget. Az egy magyar embereknek szóló biztatás, amely azt üzeni, hogy lehet ellenállni és változtatni a politikán.
„Természetesen nem tartom jónak, hogy a magyar kormány politikája miatt ilyen döntés született az Európai Parlamentben, ugyanakkor nagyon fontos jelzés abban a tekintetben, hogy másfajta politikát kell követnie az Orbán-kormánynak“ – fogalmazott.
Fontosnak nevezte, hogy a Fidesz pártcsaládjának vezetői is megszavazták az elmarasztaló jelentést, ami szerinte azt mutatja, hogy Orbán Viktor és politikája saját táborában is elszigetelődött. Már a kereszténydemokraták sem fogadják el ezt a politikát, világossá tették, hogy más utat szeretnének követni – mondta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése