2018. szeptember 1., szombat

Pajtić: Nincs joguralom, ha egy ember dönt mindenről

Pajtić: Nincs joguralom, ha egy ember dönt mindenről

A törvények a parlamenti jogalkotási folyamat termékei. Nálunk azonban a képviselőház arra szolgál, hogy a Vezér akaratát minél gyorsabban beteljesítse, és ha menet közben még egy-két ellenzéki képviselőt is sikerül megalázni, akkor még jobb – jelentette ki a Danas napilapnak adott interjújában Bojan Pajtić, az újvidéki Jogi Kar tanára, a Demokrata Párt korábbi elnöke.
„Nincs valódi törvényalkotás, csak azoknak a javaslatoknak a sürgősségi eljárásban történő megszavazása, melyek napirendre kerülnek. Nincs joguralom, ha a parlament nem legitim, ugyanis az országgyűlés tagjait egy nagyon egyenlőtlen küzdelemben és szavazatvásárlás útján választották meg. Nincs joguralom, ha eltiporják a hatalommegosztást, ha egyetlen ember dönt mindenről, aki viszont senkinek sem tartozik felelősséggel. Milyen joguralomról beszélünk, amikor az államfő a legfontosabb tárgyalások eredményeiről Soros fiát tájékoztatja, de a parlamenti képviselőket – akiket a nép választott meg – nem?”- tette fel a kérdést Pajtić.
Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mely tényezők akadályozzák leginkább a jog uralmát, a politikus a következőt válaszolta:
„Milyen jogról és milyen igazságról beszélünk, amikor a Szerb Haladó Párt végrehajtó bizottságának elnöke Zorana Mihajlović nyilvánosan kijelentette, hogy a pártnak köszönhetően gazdagodott meg, és erre a kijelentésre nem reagált sem az ügyész, sem a rendőrség, sem a kormányfő, aki Mihajlović főnöke, sem a párt elnöke, Vučić. De még a sajtó sem foglalkozott ezzel, pedig egy szabad országban egy ilyen hír valódi csemege a média számára. Hogyan várható el a Szerb Haladó Párttól, hogy tiszteletben tartson bármilyen törvényt, ha az említett személy még csak nem is hálás a pártnak, melynek azt a pozíciót köszönheti, aminek betöltése során gazdagságra tett szert, hanem még bírálja is pártját” – sorolta fel kételyeit Bojan Pajtić, és megállapította:
„Rabolni szabad, csak ugatni nem. Ez nem párt, hanem maffia, amelyben a hallgatás az úr, a lopás pedig teljesen legitim, sőt szociális elvárás” – szögezte le a politikus.
Az interjú teljes terjedelmében, szerb nyelven ITT olvasható.

2018. szeptember 1. [13:02]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése