2018. szeptember 5., szerda

Stratfor: Visszatérhet az etnikai erőszak időszaka a Balkánon

A balkáni térségben viszonylagos béke uralkodik, de a felszín alatt továbbra is jelen vannak az etnikai feszültségek és a nacionalista indulatok

<span class="entry-title-primary">Stratfor: Visszatérhet az etnikai erőszak időszaka a Balkánon</span> <span class="entry-subtitle">A balkáni térségben viszonylagos béke uralkodik, de a felszín alatt továbbra is jelen vannak az etnikai feszültségek és a nacionalista indulatok</span>

Belgrád és Pristina párbeszéde könnyen próbára teheti a békét – figyelmeztet a Stratfor amerikai hírszerző és elemző cég, írja a Vajdasági RTV.
Mint tanulmányában fogalmaz, a balkáni térségben viszonylagos béke uralkodik, de a felszín alatt továbbra is jelen vannak az etnikai feszültségek és a nacionalista indulatok.
A koszóvói válság rendezésére irányuló törekvések miatt visszatérhet a politikai ingatagság és az etnikai erőszak.
A Stratfor utal arra, hogy a legvitatottabb téma a szerb községek közösségének kérdése és a határkiigazításra vonatkozó elgondolás, ami széleskörű vélemények szerint nem más, mint területcsere. Ez utóbbi a bonyolult ellátási, gazdasági, politikai és etnikai problémák miatt nehezen lenne kivitelezhető. Egyébként is a két fél arra törekszik majd, hogy minél több területet megszerezzen, és minél kevesebb engedményt tegyen. Az esetleges területcsere ellenzői attól tartanak, hogy az ilyen megoldás másokat is határkiigazításra bátorítana a balkáni térségben – mutat rá az amerikai hírszerző és elemző cég.

2018. szeptember 5. [17:38]
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése