2019. október 13., vasárnap

Csorbulnak az alapvető szabadságjogok

Szerbia visszaesett a CIVICUS nemzetközi szervezet azon listáján, amelyen a polgári szabadságjogok érvényesülését vizsgálják. Mint arra a belgrádi Gradjanske inicijative civil szervezet közleményben rámutatott, csorbultak az alapvető szabadságjogok, így Magyarország és Ukrajna mellett hazánk a legveszélyeztetettebb országok élmezőnyébe került.
A CIVICUS arra figyelmeztet, hogy amíg a médiára és a független újságírókra, a civil társadalomra folyamatos nyomás nehezedik, Szerbia hátat fordít a demokráciának és az emberi jogoknak. A független újságírók és a médiumok által készített, a korrupcióról, a demokráciáról és az emberi jogokról szóló beszámolókat a hatalom megtorolja.
A CIVICUS Monitor friss jelentésében kiemelte, az újságírókkal szembeni fenyegetések továbbra is aggasztó tendenciát mutatnak, az állam változatlanul beavatkozik a média munkájába. A jelentésben kiemelik Darko Mitrović újságíró esetét, akit ez év augusztus végén fenyegettek meg az Instagram közösségi hálón keresztül. Az ismeretlen forrású üzenetben az állt, hogy „a sötétben várnak rá”. Ezt Mitrović jelentette a rendőrségen. Még nem találták meg az elkövetőt.
A politikai indíttatású elbocsátások kérdésére is rámutattak. Ennek kapcsán Suzana Trninić újságíró szeptember elején felmondott munkaszerződését emelték ki, akinek Prva televíziónál volt elsősorban politikai témákkal foglalkozó műsora. Elbocsátása kapcsán Trninić elmondta, a televíziót 2018 decemberében Srđan Milovanović, a Szerb Haladó Párt tagja vásárolta meg, és a tévé szerkesztéspolitikája ezt követően megváltozott. Ám nemcsak az ő műsorára nem tartottak tovább igényt, hanem Tatjana Vojtehovski szerződését is felbontották, aki a közéletből választott kirívó témákkal és problémákkal, élettörténetekkel foglalkozott a műsorában, amely kritikusan szólt a hatalmi szervekhez.
A média mellett a fogyasztóvédelemben, továbbá az LGBT közösség jogai terén is vannak gondok. A jelentés kitér a Belgrádi Egyetem rektorátusán nemrégiben történt egyetemi hallgatók blokádjára is, amikor Siniša Mali pénzügyminiszter doktori disszertációjának felülvizsgálatát kérték. Ebben az esetben is az SZHP tagjainak fellépésére mutattak rá, amivel meg akarták akadályozni a hallgatókat, hogy követelésüknek és véleményüknek hangot adjanak.
Végül arra is rámutattak, hogy szeptember 5-én Dobrica Veselinovićot, a Nem adjuk Belgrádot kezdeményezés tagját 20 napos börtönbüntetésre ítélték, mert 2016-ban a belgrádi Savamala városrészben, a Hercegovačka utcában álarcosok jelenlétében történt, éjjeli épületrombolás ellen szervezett tüntetést. Veselinović korábban már ebben az ügyben kifizette a pénzbírságot, mégis újabb ítélet született.
mh
Magyar Szó, 2019. október 12. 5., vagy
2019. október 11. [21:05]
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése