2019. október 21., hétfő

Óbecse egyes részeit a VMSZ visszahódította a haladóktól

Tegnap Helyi közösségi választásokat tartottak Óbecse községben, ahol a vártnál jóval többen mentek el szavazni. 

Tegnap Óbecsén, Péterrévén és Bácsföldváron 83 tanácsnokot választottak meg.
Idén a választási lehetőség kétpólusú, ezáltal pedig nagyon egyszerű volt: egyik oldalon álltak a VMSZ jelöltjei, míg a másik oldalon a haladók által támogatott tanácsnok jelöltek.
A községben a magyarok és a szerbek aránya a legutóbbi népszámlálások alapján nagyjából megegyezik, ennek ellenére a VMSZ a 83 tanácsnoki helyből csupán 17 helyet szerzett meg, ez azonban kiváló eredménynek számít annak tudatában, hogy a korábbi választásokon csupán 8 képviselője volt a VMSZ-nek, vagyis több mint duplájára növelték a mandátumaik számát. 
Vagyis saját magukhoz képest ugyan a VMSZ-esek jól szerepeltek, azonban a községben jelenlévő magyarság arányához képest tragikusan, 50 helyett nagyjából 20 százalékot megszerezve. Főleg a falvakban Dreán, Péterrévén és Bácsföldváron szerepeltek rosszul a VMSZ jelöltjei. Azonban Óbecsén az Újfaluban és Alsóvárosban remek eredményeket sikerült elérniük. 
A híresen magyar többségű Alsóvárosban például megszerezték a többséget 6-8 arányban, míg Újfaluban azonos mandátumot szereztek mint a haladók (7-7), csupán 8 szavazattal lemaradva a többségről. 

VMSZ kontra haladók
Váratlan fordulat volt, hogy a kampányban az Óbecse községi VMSZ tagjai és aktivistái az utcákon, a médiában és a közösségi portálokon is látványosan támadták a Szerb Haladó Pártot, főleg mivel azok (mint ahogy minden alkalommal) a gyanú szerint most is csomagokat osztogattak és feltehetően szavazatokat vásároltak meg. Ami azért is furcsa, mert például a Vajdasági Magyar Szövetség helyi párttagjai a legutóbbi szerbiai elnökválasztásokon még maguk is részt vettek 2017-ben Aleksandar Vučić kampányában, sőt sok esetben a VMSZ-es aktivistáknál lehetett feliratkozni vagy épp átvenni a szavazatokért járó csomagot. 
Szerencsére  a jelek szerint most megtisztult a látásuk a koalíciós csipától, igaz csak a saját politikai kampányuk érdekében. Ám Szerbiában jövőre választásokat tartanak, kíváncsian várjuk a VMSZ-esek haladóellenes politikája és tisztánlátása kitart-e majd addig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése