2019. október 11., péntek

Jaj annak, aki Malihoz nyúl

Amióta Siniša Mali pénzügyminiszter doktori disszertációját elemezte, a fenyegetések mindennapossá váltak – emelte ki Raša Karapandža, a németországi Wiesbaden Egyetem professzora a NIN hetilapban megjelent írásában. Öt és fél éve már, hogy ellenséges kampány folyik ellene.


Raša Karapandža (Fotó: N1)

Karapandža kiemelte, amióta megjelent Mali doktori disszertációjának elemzése, szinte naponta érkezik a wiesbadeni munkahelyére kérelem, hogy az egyetem mondjon fel neki. Ő ezeknek a kérelmeknek a támogatójaként Ana Brnabić kormányát nevezte meg.
Hozzátette, a kormányközeli médiumokban is egy olyan hazugságkampány indult el ellene, amivel megpróbálják lerombolni szaktekintélyét, eközben a honi választópolgárokat arról igyekeznek meggyőzni, hogy a miniszteri pozícióhoz nem is kell doktori cím. Közölte, mindegy, milyen pozíciót tölt be valaki, lehetne ő akár a mexikói drogkartell vezetője is, vagy lehetett volna Slobodan Milošević idején – amikor újságírókat végeztek ki – a tájékoztatási miniszter is, ez mintsem változtat annak tényén, hogy Mali más tollával ékeskedett.
– Az a 70 százalékot is meghaladó anyag, amit Siniša Mali szóról szóra átírt a doktori disszertációjába, a médiában folytatott hazugságkampány után már nem lesz lopott szöveg? – tette fel a szónoki kérdést a professzor.
A NIN-ben megjelent szerzői szövegében arra is kitér, hogy anno ő elemezte Karl-Theodor zu Guttenberg, volt német védelmi miniszter (2011-ig) doktori disszertációját is, és rámutatott a plágium jelenlétére. Zu Guttenberg doktori címének törlésére csupán 12 napra volt szükség. Grace Mugabe, Zimbabwe egykori elnökének feleségétől 4 év után vonták meg a doktori címet a plágium miatt, de férje, Robert Mugabe, akkori elnök nem nevezte meg azokat a professzorokat, akik erre rámutattak a nép ellenségeinek.
Karapandža ebből azt a következtetést vonja le, hogy Szerbia még messze kullog Németország mögött. Hovatovább még Zimbabweval sem mérheti össze magát. Még nem nőtt fel erre a szint
mh
Magyar Szó, 2019. október 11. 4., vagy

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése