2022. március 7., hétfő

Putyin Oroszországba menekítené az ukrán civileket

  A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Putyin Oroszországba menekítené az ukrán civileket
 
Hétvégén is több százezer civil ragadt az ostromolt Mariupolban borzalmas állapotok között, szombaton a tűzszüneti megállapodás ellenére sem tudtak elmenekülni a szüntelen orosz bombázások miatt. Vasárnap újra megpróbálták a civilek evakuálását, de az orosz ágyúk újra lőni kezdték a kialkudott menekülési útvonalat. Putyin közben azt ajánlotta: az ukrán civilek Oroszországba vagy Belaruszba meneküljenek.
Közben már Kína is bejelentette, hogy humanitárius segítséget küld Ukrajnának. Ugyanakkor Veng Ji külügyminiszter Peking „legfontosabb stratégiai partnerének” nevezte Oroszországot, miközben továbbra is elutasítja az ukrajnai invázió elítélését.
Emmanuel Macron francia elnök csaknem két órát beszélt Putyin orosz elnökkel telefonon vasárnap. A beszélgetés során amellett érvelt, hogy Putyin állítsa le a katonai offenzíváját és biztosítsa az ukrán atomerőművek biztonságát.
Az evakuálás azért is különösen fontos, mert polgári célpontokat, köztük iskolákat, óvodákat és kórházakat is támadnak az orosz inváziós erők Ukrajnában.
Oroszországban eközben letiltották a YouTube-ot, a Facebookot és a Twittert is, és számos divatipari cég (többek közt H&M, Nike, Burberry, Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara) bezárta az összes oroszországi üzletét.
 
Járványügyi korlátozások nincsenek, állami propaganda van.
 
A szociális és egészségügyi intézményeket, valamint az idősotthonokat kivéve mától nincs maszkviselési kötelezettség Magyarországon, ideértve e közösségi közlekedést és a boltokat is. Kivezetik a védettségi igazolványra vonatkozó szabályokat is. Az egészségügyi veszélyhelyzet és az azzal járó különleges jogrend ugyanakkor továbbra is érvényben van.
Saját sikerének tekinti az ellenzéki összefogás, hogy a kormány feloldotta a járványügyi korlátozások nagy részét.
Hétvégén 150 ember halt meg a koronavírus-járványban Magyarországon. Magyarországon már 44.436 ember halt bele közvetlenül a járványba a magyar egészségügy szerint. A kórházban ápoltak száma ugyanakkor csökken, és az oltási program is szinte leállt teljesen.
Az MTVA óbudai székháza elé szervezett tüntetést vasárnap délutánra az Egységben Magyarországért, amiért szerintük az állami média oroszpárti narratívát közvetít a háborúról. A megmozduláson pár ezren vettek részt a 24 tudósítása szerint. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttől és a többi felszólaló ellenzéki politikustól azt kérdeztük, mit gondolnak az Orbán Viktor miniszterelnök által felvázolt „stratégiai nyugalomról”.
Pénteken újabb emailek kerültek nyilvánosságra, ami szerint a kormány közvetlenül beleszólt az állami hírügynökségénél folyó munkába. A Szabad Európa már korábban közölt cikksorozatot arról, hogyan érvényesül a cenzúra az MTI-nél és hogyan szűrik a valóságot a fényképeken az állami hírügynökségnél.
Házi módszerekkel küzd az állami propaganda ellen a Nyomtass te is. Videóriportunkban bemutatjuk, hogyan készül a hetilap. A lap készítői azt mondják, kutatások támasztják alá, hogy hatással van a vidéki nyilvánosságra az ingyenes újság, amit a propaganda ellen hoztak létre.
 
Elfogy-e magyar?
 
Hatott-e, és ha igen, hogyan a családvédelmi akcióterv a demográfiai folyamatokra? Mekkora a bevándorlás Magyarországra, és honnan érkeznek a bevándorlók? Mi van a házasságkötési boom mögött? Számokban című sorozatunkban most a népesség 2010 utáni legfontosabb változásait mutatjuk be, elsősorban a termékenység, a családpolitika és a nemzetközi vándorlás (migráció) változásaira koncentrálva.

Nyugodt napot,
Keller-Alánt Ákos
szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése