2023. január 3., kedd

Miskolcról Budapestre gyalogolnak az oktatás helyzete miatt

 A Szabad Európa honlapja

2023. január 3.

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:
 

 
Azért a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől indul a 180 kilométeres gyaloglás, mert elsőként ebben az intézményben függesztették fel állásából Dezsőfi György igazgatóhelyettest. A tiltakozók a tervek szerint öt nap alatt érnek fel a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahonnan öt pedagógust rúgtak ki, mert polgári engedetlenkedésben vettek részt kora ősszel.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint esténként a környékbeli kisiskolák pedagógusaival és a tankerület szakszervezeti aktivistáival, szülőkkel és szimpatizánsokkal találkoznak.

„Mi a lehető legkevesebbet szeretnénk beszélni, inkább őket meghallgatni, hogyan látják a helyzetet. Kedden Egerben lesz ilyen találkozó, aztán Gyöngyösön és Gödöllőn is” – mondta Totyik Tamás a Szabad Európának.
 
Háború Ukrajnában

Számos forrás szerint több száz, újonnan besorozott orosz katona veszthette életét az ukrán haderő támadásában újév napján a Donyeck város peremén található rögtönzött barakkokban. Oroszország szerint 63 katona halt meg a támadásban.

A beszámolók szerint a frissen Ukrajnába vezényelt katonákat egy elfoglalt szakközépiskola épületében szállásolták el, amelyre HIMARS típusú precíziós rakéta-sorozatvetővel mértek csapást január elsején.

Eközben legalább egy ember meghalt és tucatnyi megsebesült, amikor orosz rakéták csapódtak be az új évet ünneplő ukrán fővárosba. Több épület megrongálódott. Volodimir Zelenszkij elnök szerint az áldozatok száma sokkal nagyobb lett volna, ha az ukrán légvédelem nem teszi a dolgát.

Menekültek oktatása

Tíz hónapja érkeznek Magyarországon ukrajnai menekültek. A Belügyminisztérium naponta közli, hogy hányan lépik át a határt, de mivel sokan rendszeresen visszajárnak Ukrajnába pár napra a házukba, a férjükhöz, ebből a statisztikából nem tudjuk meg, valójában mekkora a nyomás a különféle ellátórendszereken.

Bár hivatalos státuszt csak harmincezren kértek, több százezer ukrajnai menekült került már kapcsolatba Magyarországon valamilyen segítő szervezettel.

Bár a tankötelezettség rájuk is vonatkozik, mindössze háromezer menekült gyerek jár magyar óvodába vagy iskolába – érdemi kormányzati segítség nélkül. Még arra sem találtak ki semmit, hogyan lehetne ukrajnai pedagógusokat felvenni, hogy segítsék az órákon semmit sem értő gyerekeket.

Horvát euró

Horvátország csak 2013-ban lépett be az EU-ba. Az unió legfiatalabb tagjaként, 27. országként csatlakozott a schengeni térséghez.

Most mégis Horvátország a huszadik EU-s tagállam, amely bevezette az eurót január elsején. Képgalériával emlékezünk meg Horvátország első napjáról az eurózónában.

Amit még tudni érdemes

Ördögi részletek: rengeteg pénztől elzárta Magyarországot az EU (444.hu)
Karácsonykor nagyot ünnepelt a kormány, hogy sikerült aláírni minden pénzes megállapodást, csakhogy a valóságban ezek a pénzek továbbra sem hozzáférhetők.

Kétezer milliárd dollár bánná, ha Tajvannak baja esne (G7.hu)
Egy kínai blokád, vagy támadás a magyar autóipartól az amerikai techvilágon át a nigeri mezőgazdaságig egy sor szektort megrengetne a globális kereskedelmi láncokon keresztül.

5,3 milliós a havi rezsije a kiskunhalasi járványkórház egy éve üres épületegyüttesének (Átlátszó.hu)
2021 novemberében 33 beteget ápoltak a 150 főre méretezett kiskunhalasi járványkórházban, ami tavaly december óta üres.

Szép napot!
Wiedemann Tamás  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése