2024. március 15., péntek

Az amerikai nagykövet szokatlanul kemény hangvételű beszédben bírálta a kormány politikáját

A Szabad Európa honlapja

2024. március 15.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Amerikai nagykövet: Nem várunk a magyar kormányra, az Egyesült Államok cselekedni fog
Azt, hogy ez a cselekvés pontosan mit is jelent, a diplomata nem árulta el. A magyar NATO-csatlakozás 25. évfordulójának alkalmából David Pressman azt mondta: a magyar kormánnyal nem lehet tárgyalni, ugyanis csak a tettekből ért. Komoly problémának nevezte a demokrácia leépítését, a korrupciót és az Oroszországgal való szoros barátság jelentette biztonsági kockázatot.

Az Európai Parlament perre megy a magyar kifizetések miatt
Az EP elnökének friss döntése nyomán a képviselő-testület március 25-ig pert kezdeményez az Európai Bíróságon, megkérdőjelezve az Európai Bizottság azon határozatának a jogszerűségét, amellyel tavaly decemberben feloldotta több mint tízmilliárd euró magyar kohéziós politikai forrás zárolását.

Legfrissebb podcastunkban körbejárjuk, mekkora is az esélye és kockázata egy ilyen eljárásnak, állandó brüsszeli tudósítónk pedig úgy vélekedett, hogy a per erős politikai üzenet, de nem Orbán Viktornak.

Sáfrány Réka: Nagyon nem jó irány, hogy női politikusokat terrorizáljanak
A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség jelenlegi és az Európai Női Lobbi korábbi elnöke szerint egy női politikus bukását egy ennyire patriarchális rendszerben társadalmi nemi tényezők árnyalják, miközben Novák Katalin nem egy velejéig romlott nőnek kegyelmezett meg, az áldozatok sem a nők alantas visszaéléseinek voltak kiszolgáltatva, és a döntésben számos nagy hatalmú férfinak befolyásos szerepe volt.

Integritás Hatóság: Kevés a jogkör, ami van, az sem végrehajtható
Az Integritás Hatóság számos feladatköréhez nem rendelkezik elég jogkörrel, ezért továbbiak felvételét javasolja, valamint a már rögzített hatásköreinek a végrehajthatóságát is meg kellene teremteni – derül ki a szervezetnek az Országgyűlés számára készített éves beszámolójából.

Szentkirályi Alexandrát szeretné főpolgármester-jelöltnek a Fidesz
Szentkirályi Alexandrát szavazta meg ellenszavazat nélkül a Fidesz fővárosi választmánya a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének. Ezzel borítékolhatóan ő lesz a jelöltjük a posztra, bár hivatalosan a végső döntést a párt országos választmánya hozza majd meg.

„Elkergetik a kivitelezőt, és bejön helyette valakinek a valakije” – így fuccsolt be a kisvárdai várfelújítás
Csaknem százszor módosított műszaki terv, régészeti feltárás és az ebből fakadó újabb elhúzódó engedélyeztetési eljárások miatt futott ki az időből a kisvárdai várat felújító generálkivitelező – legalábbis ezt állítja a cég ügyvezetője.
 
Amit még tudni érdemes
Mennyivel „erősebb” a gyermekvédelmi rendszer ma, mint 2010-ben? (Lakmusz)
Hiányosságokra és túlterheltségre utaló számokat is találtunk a statisztikák között, amelyek megmutatják, hogyan alakult a magyar gyermekvédelmi rendszer állapota a Fidesz-kormányok alatt, míg a gyerekek érdekeinek előtérbe helyezésével büszkélkedtek.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése