2024. március 24., vasárnap

Putyin háborút akar a Balkánon

 Putyin háborút akar a Balkánon

2024. március 23.
 
Erre figyelmeztet a washingtoni Demokráciavédelmi Alapítvány két munkatársa a Wall Street Journalban. Ivana Stradner és Mark Montgomery szerint az elnök kihasználja az etnikai feszültségeket, miközben Szerbia erőszakkal fenyegeti Koszovót és a szakadárok miatt nem lehet kizárni, hogy összeomlik Bosznia.
Mivel minden tekintet Ukrajnára irányul, kicsit háttérbe szorul, hogy a földrész déli részén új konfliktus érlelődik. A lángokat Moszkva gerjeszti a szerb-koszovói viszályban, mert Moszkva igyekszik elterelni a figyelmet a háborúban elszenvedett kudarcokról. Egyben a fegyverszállításokkal és a közvetítéssel növeli befolyását a térségben és eszközhöz jut a Nyugattal szemben. Vučić odahaza erősíti hatalmát, egyidejűleg – orosz támogatással – nyomás alá helyezte Koszovót. Egyértelmű, hogy az idén újabb erőszakra és provokációra kell számítani a részéről. A Kremlen kívül Kína is küld fegyvereket Belgrádnak. Egyébiránt Szerbia a déli határ közelében, nem messze a NATO fő koszovói bázisától, befogadott egy ún. orosz humanitárius központot, amely nyugati illetékesek szerint valójában kémközpontként működik.
Boszniában a Republika Srpska egyesülne az anyaországgal, így nem kizárt, hogy a következő hónapokban újabb véres etnikai konfliktus robban ki. Ám a nyugati hatalmaknak meg kell akadályozniuk az újabb instabilitást. Ha Putyin újabb vereségeket szenved el Ukrajnában, megpróbál új frontot nyitni a Nyugat-Balkánon. Ehhez elég Szerbiára támaszkodnia. Azt feltételezi, hogy a NATO reszketni kezd. 
 
Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése