2024. március 14., csütörtök

A jegybankelnök fiának barátja fiatal műgyűjtőként tűnt fel Londonban és Párizsban

A Szabad Európa honlapja

2024. március 14.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Száraz Istvánt Londonban nem strómanként, hanem műgyűjtőként ismerik
Száraz István itthon arról ismert, hogy tagja Matolcsy Ádám baráti körének, amely a Magyar Nemzeti Bank és alapítványai körüli ügyletekből gazdagodott meg. Párizsban és Londonban viszont egészen másképp bukkant fel a férfi és párja: fiatal magyar műgyűjtőként, a kortárs művészet mecénásaként – derítette ki a Szabad Európa. A NER-elit egyik kedvenc éttermében, a budapesti Felixben pedig Száraz párja rendez kiállításokat.

Mi lehet a titka Balásy Gyula közpénzszázmilliárdokból kitömött cégcsoportjának?
Azt nem tudjuk, van-e jobb, de hogy lenne olcsóbb, az egészen biztos. Évek óta közpénzszázmilliárdok kötnek ki Magyarországon egy olyan vállalatcsoportnál, amely gyakorlatilag egyeduralkodóként állami cégek kommunikációját és rendezvényeit bonyolítja. Mi állhat ezen példátlan sikernek a hátterében, és milyen tételeket számláznak ki Balásy Gyuláék az állami megrendelőknek, amelyek, ha szeretnének, sem dolgoztathatnak mással? Ennek járt után Keller-Alánt Ákos és Kósa András, akik most podcastunk vendégei voltak.

Mire lesz jó az EU új csodafegyvere a magyar médiakörnyezetben?
Az EP jóváhagyása után hamarosan megszületik az első európai uniós jogszabály, amely rendeletben kötelezi a tagállamokat a sajtó szabadságának és pluralizmusának védelmére, valamint az újságírók függetlenségének tiszteletben tartására. Kérdéses, hogy a rendelet mennyire éri el a céljait a magyar médiakörnyezetben.

A Kúria szerint is nyilvánosak az autópálya-koncessziós szerződések mellékletei
Két hét múlva kiderül, hogy mennyit is szakítanak Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei a magyar autópályák és gyorsforgalmi utak üzemeltetésén. Hiába érhető most is el egy kormányzati honlapon az autópálya-koncessziós szerződés, mivel a mellékleteket nem töltötték fel. Pedig ezekben volt a lényeg elrejtve, hogy mekkora bevétel származhat a 35 évre kötött üzletből.

Nem marad együtt a Fideszt 2019-ben Pécsen leváltó ellenzéki csapat
Az öt évvel ezelőtti tizennyolc helyett idén mindössze tizenhét választási körzetből tudnak közvetlenül képviselőket küldeni az új pécsi közgyűlésbe a városban élők az önkormányzati választáson. Négy és fél éve a független Péterffy Attila által vezetett ellenzéki összefogás nyert. Már korábban eldőlt, hogy Péterffy újra megpróbálja, most a sajtónak is bemutatták a képviselőjelölteket.

Vlagyimir Putyin készen áll atomfegyvert bevetni, ha veszélybe kerül országa szuverenitása
Oroszország kész nukleáris fegyverek használatára, amennyiben veszélybe kerül a léte, a szuverenitása vagy a függetlensége – figyelmeztetett a Kreml ura, önmérsékletre szólítva fel az Egyesült Államokat.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető egykori közeli szövetségesét húsklopfolóval támadták meg Litvániában.
 
Amit még tudni érdemes
Orbán, Júdás és a meleglobbi – így próbálja menteni magát Balog Zoltán (Direkt36)
Balog Zoltán azt állítja, hogy az utóbbi hetekben ötször is beszélt Orbán Viktorral, és a miniszterelnök meghagyja neki, hogy belátása szerint cselekedjen.

Az infláció csillapodik, Matolcsy György és a kormány háborúja viszont nem (HVG)
Két hónap után óriási mínuszban van a büdzsé, az infláció hiába tért vissza a jegybanki célsávba, a forint változatlanul gyengélkedik. A jegybank és a kormány kölcsönös vádaskodása is folytatódik.

Több ezerrel kevesebb fiatal jelentkezett idén egyetemekre, mint 2023-ban (Népszava)
Az előzetes adatok szerint a tanári és tanító szakok iránt nem nőtt az érdeklődés.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése