2024. március 19., kedd

Brüsszelben már nagyban folyik a találgatás az intézmények élén várható vezetőcserékről

A Szabad Európa honlapja

2024. március 19.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

„Munkatársakat keresünk” – magas rangú tisztségek ürülnek meg az EU-ban és a NATO-ban
Brüsszelben már most egymást érik a folyosói pletykák az intézmények élén várható idei személyzeti változások kapcsán, miután négy magas politikai poszt is megnyílik 2024-ben: az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöksége – amelyet jelenleg Ursula von der Leyen és Charles Michel tölt be –, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztsége, és a NATO is az immár egy évtizede főtitkár Jens Stoltenberg utódját keresi.

„A lét a tét” – a méhészek a kormány döntése után a szakma kivégzéséről beszélnek
Miközben a gazdák Európa-szerte a zöldátállás és az ukrán termékek behozatala ellen tiltakoznak, egy tradicionális magyar ágazat, a méhészet képviselőinek sokasága úgy érzi, cserben hagyták őket, ugyanis a kormány engedélyezte, hogy Magyarországra is bejuthasson vámmentesen ukrán méz. A méhészek úgy gondolják, hogy ezzel a lépéssel a kormány a nagykereskedők mellé állt. A szakmai vezetők és a nagykereskedők viszont mindenekelőtt az olcsó, iparilag hamisított kínai mézet okolják a méhészet válságért.

Elsöprő győzelmet aratott Vlagyimir Putyin a szigorúan ellenőrzött elnökválasztáson
A várakozásoknak megfelelően az orosz elnök elnyerte immáron az ötödik ciklusát is. A valódi ellenzéki jelöltek kizárása mellett lebonyolított választáson a hivatalos adatok szerint 87 százalék szavazott rá, a cél is a nemzeti egység demonstrálása volt az ukrajnai háború mellett.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy Észak-Korea hétezer konténernyi fegyvert szállíthatott már Oroszországba tavaly nyár óta.

Enrico Letta: „Az USA sokkal jobban kihasználja az egységes belső piacában rejlő lehetőségeket”
A volt olasz miniszterelnök az EU-s állam- és kormányfőknek április 17-én bemutatandó jelentésében útitervet készül javasolni az egységes piac kiteljesítésére a távközlés, az energia és a pénzügy területén. Enrico Letta szükségesnek ítéli az adóharmonizációt a kontinens versenyképességének javításához, és a jelenlegi közösségi büdzséből nem tartja megoldhatónak a bővítés finanszírozását.

Sok csecsemő hónapokra a kórházban ragad a bezárt gyermekotthonok és a kevés nevelőszülő miatt
„Nagyon sok gyerek vár gondozási helyre, kevés az a pénz, amit a gyerekek ellátására kapnak a lakásotthonok és a nevelőszülők” – közölte egy korábbi gyermekotthoni dolgozó. Oláh Ibolya énekesnő egykori nevelőnője a bicskei gyermekotthonban történt visszaélések körüli botrány és a mentelmi ügy kapcsán szervezett tüntetések hatására hagyta ott az állását. A Kecsup.hu a döntésének hátteréről és a gyermekvédelem fő problémáiról kérdezte a szakembert.

Az ENSZ szerint éhínség fenyeget a Gázai övezet északi részén
A palesztin enklávéban gyakorlatilag ma mindenki számára nehézséget jelent az elegendő mennyiségű élelmiszer beszerzése, míg a lakosság közel harmada, mintegy 677 ezer ember az éhezés legsúlyosabb formájával néz szembe – áll az ENSZ Világélelmezési programjának (WFP) friss jelentésében.
 
Amit még tudni érdemes
Csak a kötelező minimumot nyújtja az állam az ukrajnai menekülteknek, így felértékelődik a civil és a nemzetközi szervezetek szerepe (444)
A kötelező minimum megvan az állam részéről, de a kormány láthatóan igyekszik kivonulni a területről. A segélyszervezetek egy részéről az állam annak dacára sem vesz tudomást, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtanak az ukrán menekülteknek, ami alapesetben az állam felelőssége lenne.

Kis profitot, de nagy piaci terjeszkedést hozhatnak a „nemzeti patikák” az állami koncesszió nyertesének (HVG)
A vényköteles, illetve az orvosi rendelvény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök forgalma együttesen az 1,5 ezer milliárd forintot közelíti. Hatalmas piacról van tehát szó, amelynek egy részét, a kórházi patikák üzemeltetését a kormány koncesszióba készül adni.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése