2024. március 27., szerda

Varga Judit arról beszélt, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból

 A Szabad Európa honlapja

2024. március 27.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Magyar Péter hangfelvétele: Rogánék kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból
Alig két perc hosszúságú az a hangfelvétel, amelyet Magyar Péter nyilvánosságra hozott, bizonyítandó az ügyészségen egy hete tett kijelentéseit, egyebek között azt, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei belenyúltak a Völner–Schadl-ügy ügyészségi irataiba. A felvételen az hangzik el, hogy Rogánék átnézték az iratokat, kihúzatták belőle magukat, és javasolták az ügyészeknek, hogy mit még kéne kihúzni.

Magyar Péter később azt közölte, hogy készült olyan hangfelvétel, amelyen más kormánytag is beszél. Arról is beszámolt, hogy a Völner–Schadl-ügyben egyelőre ennyi felvételt talált, de keres tovább, és ha lesz, akkor azt is meg fogja osztani az ügyészséggel.

Estére Varga Judit volt férje tüntetést szervezett Budapesten, amelynek a keretében sok ezer ember vonult át a Legfőbb Ügyészség épületétől a Vértanúk terére, miközben a rendőrség minden környező utcát lezárt.

Volt ügyész: Szinte lehetetlen bizonyítani azokat a bűncselekményeket, amikről Varga Judit beszél a felvételen
Hivatali visszaélés, minősített adattal való visszaélés, illetve bűnpártolás – ezeket a bűncselekményeket követhették el egyes kormánytagok és ügyészek, ha igazak azon állítások, amelyekről Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a Magyar Péter által közzétett felvételen egy korábbi vezető beosztású ügyész szerint. Úgy véli, hogy mindezeket nagyon nehéz lesz bizonyítani, és lényegében ugyanaz a szerv fogja nyomozni, amelyik az elkövető lehet.

Most dőlhet el, hogy nekimegy-e a sajtónak a Szuverenitásvédelmi Hivatal
A Szuverenitásvédelmi Hivatal elé vinné a CÖF az Átlátszót. Míg több szerkesztőség és nemzetközi szervezet is kiállt a megtámadott szerkesztőség mellett, addig az SZH elnöke kibővítené a hazaárulás büntetőjogi értelmezését. A Velencei Bizottság szakértői szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatalt meg kellene szüntetni, mert a rá vonatkozó törvények nemzetközi szabályokba ütköznek. Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője szerint működésük transzparens és jogszerű, és reméli, ez az újabb támadás is megreked a propaganda szintjén.

Bolsonaro-ügy: Brazília visszahívta budapesti nagykövetét
Visszahívták Brazília budapesti nagykövetét – írta meg a Népszava. A hét elején a The New York Times közölt videófelvételeket arról, hogy Jair Bolsonaro, a dél-amerikai ország korábbi elnöke két éjszakát a brazíliavárosi magyar nagykövetségen töltött, miután a hatóságok bevonták az útlevelét. Ezt követően, a cikk megjelenése után Brazíliában a külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot a történtekre.

„Elegük van” – szerdán várhatóan ezer fő csatlakozik a sztrájkhoz a sopronkövesdi Autoliv-gyárban
Ismét sztrájkra készülnek a sopronkövesdi Autoliv-gyár munkatársai. Egy, a Nyugat.hu-nak nyilatkozó dolgozó szerint elegük van abból, hogy „a környéken már majdnem mindenhol jobban keresnek”. A kormány 2022-ben stratégiai megállapodást írt alá a céggel. A múlt heti, kétórás figyelmeztető sztrájk alatt már leállt a gyártás, több mint ezer dolgozó – köztük az ukrán és Fülöp-szigeteki vendégmunkások is – beszüntette a munkavégzést.

Nyolcra nőtt a vádlottak száma a moszkvai terrortámadás után
Oroszországban vádat emelnek egy nyolcadik személy ellen is a körülbelül 140 halottat követelő, előző heti moszkvai koncerttermi merénylettel összefüggésben. A nyomozók Tádzsikisztánba utaztak, hogy kikérdezzék azon négy tádzsik férfi családját, akiket őrizetbe vettek az elmúlt két évtized legsúlyosabb oroszországi terrortámadása után.

Veszélyesebb, mint valaha – 63 ezer migráns halt meg egy évtized alatt
Alig egy évtizeddel ezelőtt hatszáz bevándorló halála rázta meg a világot, amikor az olaszországi partok közelében elsüllyedt két hajó. Az ENSZ migrációs ügynöksége ekkortól kezdett nyilvántartást vezetni azokról, akik életüket vesztették vagy eltűntek, miközben konfliktusok, üldöztetés vagy szegénység elől menekültek.
 
Amit még tudni érdemes
Varga Judit megvédhette volna az áldozatokat, de a rendszer azt sem engedte, hogy magát védje meg (HVG)
Magyar Péter és Varga Judit nyilvánosság előtt zajló magánéleti vitájának van egy, az ország egészére nézve elkeserítő vetülete. Most ugyanis az az ember beszélt a saját áldozatiságáról, aki igazságügyi miniszterként hatalmi pozícióban volt, hogy a többi áldozatnak segíthessen.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése