2011. augusztus 12., péntek

NEM LEHET ELŐNY A MAGYAR VÁLASZTÓI NÉVJEGYZÉKEN VALÓ SZEREPLÉS
Az esélyegyenlőségi biztos szerint diszkriminatív az MNT ösztöndíjpályázata

Nevena Petrušić szerbiai esélyegyenlőségi biztos a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) beadványára adott válaszában diszkriminatívnak nevezte a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) által elfogadott határozatot, amely a felsőoktatási ösztöndíj pályázati felhívásáról, a pályázat lebonyolításáról és a kérelmek pontozásának szabályozásáról rendelkezik.
Emiatt ajánlotta az MNT-nek, hogy iktassa ki az említett határozatából a diszkriminatív kitételeket, hogy a továbbiakban tartózkodjon a személyes tulajdonságokon alapuló megkülönböztetéstől és hogy 30 napon belül értesítse a biztost arról, hogy milyen intézkedéseket tesz az ajánlással összhangban.
Az esélyegyenlőségi biztos véleménye szerint hátrányosan megkülönbözteti az MNT határozata azokat,
- akik nem szerbiai állami felsőoktatási intézményre iratkoztak,
- akiknek a szüleik felsőbb fokú végzettségűek,
- akik nem szerepelnek a magyar választói névjegyzéken,
- akik nem tettek a magyar választói névjegyzékre való feliratkozási szándéknyilatkozatot,
- akik középiskolai tanulmányaikat a lakhelyükön fejezték be magyar nyelvben (azokkal szemben, akik nem a lakhelyükön szerezték meg magyar nyelven a középfokú végzettséget).
Csonka Áronnak, a VMDK elnökének beadványára adott válaszában az esélyegyenlőségi biztos illetéktelennek nyilvánította magát a beadvány azon részének ügyében, amely az MNT határozatának törvényességét kérdőjelezi meg a tekintetben, hogy a jogosultsági rangsorról önállóan dönt az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke, aki egyben a MNT elnöke is, valamint a tekintetben, hogy a Határozat biztosítja-e a fellebbezésre való jogot.
Az esélyegyenlőségi biztos által aláírt dokumentum július 27-i keltezésű.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12166/Nem-lehet-elony-a-magyar-valasztoi-nevjegyzeken-valo-szereples.html, 2011. augusztus 11. [19:10]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése