2013. június 18., kedd

Június 18.



Arnold napja
Germán eredetű név, jelentése, sas, uralkodó
1482 –  A horvátországi Kamacicban megszületett Fráter György (eredeti nevén: Utiesenic, Martinuzzi) erdélyi kormányzó, királyi helytartó és római katolikus főpap, aki megkezdte Erdély és a vele határos területek (Partium) külön állammá szervezését.
1815 – Napóleon vereséget szenvedett Waterloo-nál.
1859 – Szekszárdon megszületett Hollós László természettudós, gombakutató.
1890 – Megszületett Ferenczy Béni, szobrász, grafikus.
1905 – Ferenc József többség nélküli hivatalnokkormányt – „darabont”-kormányt – nevezett ki, amelynek miniszterelnöki tisztségét Fejérváry Géza báró töltötte be 1906. 04. 08-ig.
1934 – Meghalt Derkovits Gyula festőművész.
1936 – Moszkvában 68 éves korában meghalt Makszim Gorkij (eredeti nevén: Alekszej Makszimovics Peskov) orosz író, a szocialista realizmus egyik megalapítója, akinek fő művei: „Éjjeli menedékhely”, „Az anya”, „Az Artamonovok”.
1942 – Megszületett Liverpool-ban Sir Paul McCartney a legendás Beatles alapító tagja, a mai pop-rock állócsillaga, az Angol Királyi Trón lovagja, zeneszerző, énekes. Filmjei: Egy nehéz nap éjszakája; Sárga tengeralattjáró; Beatles Antologia. Filmzenéi: James Bond – Live and Let Die; Szimat nyomozó; Vanília égbolt – dalszöveg; Nevem Sam.
1943 – Megszületett Marton Éva operaénekesnő.
1952 – Megszületett Rómában Isabella Rossellini olasz színésznő. Ismertebb filmjei: Wyatt Earp; Jól áll neki a halál; Napóleon; Don Quijote; A törvény terhe; Odüsszeia; A Lindbergh-bébi elrablása; Olasz módra; Siesta; Kék bársony.

30 éve, 1983. június 18-án indult kozmikus útra az első amerikai női űrhajós, Sally Kristen Ride asztrofizikus a Challenger űrrepülőgéppel.
 
50 évvel ezelőtt, június 19-én pedig Valentyina Tyereskova szovjet űrhajósnő, az első nő, aki a világűrben járt, fejezte be június 16-án megkezdett űrutazását. Tyereskova a Vosztok-6 űrhajóval 48-szor kerülte meg a Földet, útját - egy harminc évig titokban tartott információ szerint – hibás programozás miatt módosítani kellett, a repülési programban nem ereszkedésre, hanem a Föld körüli pályán való emelkedésre szóló utasítások szerepeltek. A hibát sikerült kijavítani, szerencsésen visszatért a Földre. Tyereskova elvégezte a repülőakadémia űrhajós szakát, kandidátus és a szovjet hadsereg első női tábornoka lett. Aktív közéleti szereplővé lépett elő, és a női egyenjogúság szimbóluma lett. Nevét viseli kráter a Holdon, kisbolygó, utca és iskola, szülőfalujában múzeuma van.
Az 1983-as amerikai űrutazás az amerikai Space Transportation System (STS) űrrepülőgépes program hetedik, a Challenger űrrepülőgép második és egyben első ötszemélyes repülése volt.
Az 1970-es években induló STS-projekt az Amerikai Egyesült Államok ember szállítására is alkalmas űrprogramja volt. Űrrepülőgépet fejlesztettek ki, amely egy újrafelhasználható, a repülő és az űrhajó tulajdonságait egyesítő Orbiterből, egy egyszer használatos üzemanyagtartályból és két újrafelhasználható gyorsító rakétából állt. A szárnyakkal rendelkező Space Shuttle (űrrepülőgép) felszálláskor függőleges állásban, rakéta módjára hagyta el a Földet, visszatéréskor viszont siklórepülő módjára szállt le. Az űrsiklók feladata volt a személyzet, a különböző űrállomáselemek és egyéb utánpótlás szállítása a Nemzetközi Űrállomásra, műholdak pályára állítása és karbantartása, illetve különböző kísérletek és mérések végrehajtása alacsony Föld körüli pályán.
Összesen hat ilyen űrrepülőgépet építettek meg - Enterprise, Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis, Endeavour - az első, az Enterprise, repülésre alkalmatlannak bizonyult. 1981-től a flotta százharmincöt repülést hajtott végre. A program hivatalosan 2011. július 21-én fejeződött be, az Atlantis űrsikló utolsó landolásával.
Az STS-7 űrsiklót a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről lőtték fel, fedélzetén Sally Ride Robert Crippen parancsnok, Frederick Hauck pilóta, John Fabian és Norman Thagard küldetésfelelős. A parancsnok kivételével mindenki először járt a világűrben. A küldetés során a legénység többek között két kommunikációs műholdat indított el, a kanadai fejlesztésű Anik C–2-t és az indonéz Palapa–B1-et. A Challenger sikeres kutatómunka után, hat nap múlva, június 24-én a kaliforniai Edwards légitámaszponton szállt le.
Sally Ride előtt két nő a szovjet Valentyina Tyereskova (1963-ban) és honfitársa, Szvetlana Szavickaja (1982-ben) járt már az űrben.
Az 1951-ben született Sally Ride 1978-ban csatlakozott az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalhoz, a NASA-hoz, ahol közreműködött az űrrepülőgépek robotkarjának kivitelezésében. 1983-ban járt Magyarországon, a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség kongresszusán. 2012-ben rákbetegségben hunyt el. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése